Обяснено от Гергана Пейчева: Повратният момент, който от губещи ни приближи до златото


Обяснено от Гергана Пейчева: Повратният момент, който от губещи ни приближи до златото
Снимка: Facebook:Българска спортна федерация по шахмат

15991 0

Състезателката ни от националния отбор по шахмат Гергана Пейчева заяви, че са се борили със зъби и нокти, за да стигнат до европейския връх. Именно Пейчева завърши последната партия по много драматичен начин и донесе историческия успех за България. 

"Моята позиция беше много лоша в края и трябваше да се оправя без черен офицер и да форсирам повече ситуацията срещу опонентката. Повратната точка за мен беше, когато тя премести дамата си на f4. Тогава активирах играта с пешките си. След това ми се отвориха шансове. Не говоря за шансове за равенство, а за победа", анализира след финалната партия Пейчева пред официалния канал на турнира.

Отборът завърши шампионата на Стария континент в Будва (Черна гора) без поражение - 7 победи и 2 равенства. "Всички се борихме - Антоанета, Нургюл, аз, Бела, Вики. В последната партия имах късмет. От дебюта не получих точно това, което исках. Минах през може би даже загубена позиция. Накрая късметът бе на наша страна", заяви Пейчева пред bTV.

На върха след много усилия

"Още не мога да осъзная какво се случи, но съм изключително щастлива. Такъв успех постигнахме, който вероятно до момента не се е случвало България да стане европейски отборен шампион за жени. Благодарни сме на федерацията - на г-н Милен Василев и на г-н Георги Градев, че ни дадоха възможността да дойдем тук и да представляваме нашата родина. И съм изключително щастлива, че се борихме със зъби и нокти абсолютно всички и успяхме да спечелим първото място".

Тя посвети успеха на своето семейство. "Сега всички искаме да чуем химна. Това са нещата, които ни мотивират. За мен не е приоритет фокусът да бъде насочен върху мен. Както и преди началото на турнира казах - се концентрирам върху играта и се старая да дам всичко от себе си и да помогна на отбора с каквото мога". Антоанета Стефанова също бе изключително щастлива и заяви, че от 20 години не е имало такъв интерес към шаха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички