"Златни"! България е новият европейски шампион по шахмат за жени (ВИДЕО)


"Златни"! България е новият европейски шампион по шахмат за жени (ВИДЕО)
Снимка: колаж на Actualno.com

22072 0

Страхотна вечер за българския спорт! България е новият европейски шампион по шахмат за жени от Европейското първенство в Будва. Това се случи, след като тимът ни в състав Нургюл Салимова, Антоанета Стефанова, Белослава Кръстева и Гергана Пейчева победиха актуалния световен шампион Грузия. Националният ни отбор за жени за първи път в историята става европейски шампион!

За съперника не игра най-добрата им състезателка на това първенство - Мери Арабидзе. На първите две дъски бяха Белла Хотенашвили и Нино Бациашвили. На следващите две дъски са Лела Джавахишфили и Саломе Мелия.

Нашият тим завърши с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг от турнира момичетата ни записаха победа с 2,5:1,5 точки срещу поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна Олимпиада тим на Грузия.

Антоанета Стефанова записа победа на първа дъска, както и Гергана Пейчева на трета. Именно успехът на Пейчева осигури титлата. Тя показа невероятна игра и обрат, като в един момент бе близо до загубата.

НА ЖИВО битката за европейската титла:

Нюргюл завърши първа - реми

Първата, която завърши партията си бе Нургюл Салимова. Тя удържа с черните фигури и записа реми срещу Нино Бациашвили. За Салимова бе важно да не загуби битката. Така тя завърши без загуба участието си на Европейското отборно първенство по шахмат, партията завърши на 18-ия ход.

Важна победа за Антоанета Стефанова

Около 19:20 часа българско време втора приключи Антоанета Стефанова. Тя победи Бела Хотенашвили на първа дъска. Така поведохме с 1,5-05.

Загуба за Кръстева

За съжаление Белослава Кръстева загуби от Саломе Мелия и очакваме последната партия на Гери Пейчева.

УСПЕХ И ТИТЛА ЗА БЪЛГАРИЯ

Българкатапоказа изключителна непримиримост и успя от неизгодна позиция, не само да изравни, но и успя да се добере до победата след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се предаде на 83-тия ход.

  • Антоанета Стефанова излиза на първа дъска в двубоя срещу Грузия срещу Бела Хотенашвили.

  • На втора дъска: Нургюл Салимова - Нино Бациашвили

  • На трета дъска: Гергана Пейчева - Лела Джавахишфили

  • На четвърта дъска: Белослава Кръстева - Саломе Мелия

Преди финалния сблъсък

В предпоследния осми кръг на шампионата българските шахматистки спечелиха с 2,5:1,5 точки срещу Полша. Успехът гарантира медал на българките, но ще трябва да покажат същата игра и в понеделник, за да грабнат трофея. С успеха си нашите момичета остават на лидерската позиция със 7 точки, като със сигурност ще се завърнат с медал от Черна гора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички