Обиколка на Италия 2021: Еган Бернал отново над всички и в 16-ия етап!


Обиколка на Италия 2021: Еган Бернал отново над всички и в 16-ия етап!
Снимка: Getty Images/Guliver

1511 0

Еган Бернал (Ineos Grenadiers) нанесе нов удар върху своите съперници в генералното класиране и увеличи аванса си за розовата фланелка, след като спечели мокрия и много загадъчен 16-ти етап от Обиколката на Италия. Колумбиецът имаше толкова голяма аванс, че дори имаше време да си разкопчае якето, за да премине с розовата фланелка през финалната линия в Доломитите.

Кралският етап на Джиро д’Италия беше съкратен с почти 60 километра (от 212км до 153км), поради много лошите метеорологични условия в планината. Това съкращение извади от етапа и две височини от първа категория, но въпкреки това не липсваше зрелище и голяма битка. Мокрите и заснежени условия, които бяха наложили пренасочването на етапа, също попречиха и на телевизионните предаватели, обгръщайки изкачването и спускането на могъщия Пасо Джау в облак от мистерия.

Бернал направи своя ход по средата на 10-километровото изкачване от първа категория, след като колоездачите на EF-Education Nippo задаваха много сериозно темпо по изкачването и само няколко колоездачи за генерално класиране бяха успели да се задържат до тях. Колумбиецът профуча покрай отцепените остатъци, за да поведе сам над 2236-метровият връх на сегашната "Cima Coppi" - най-високата точка в Джирото през тази година- и той благополучно премина 17-километровото спускане, за да отпразнува втората си победа в Кортина д ' Ампецо.

Ромен Барде (Team DSM) завърши втори, заедно с Дамяно Карузо (Bahrain Victorious) на трето място, двамата се справиха заедно с най-силното предизвикателство и пресякоха линията с просрочие 26 секунди. Хю Карти (EF-Nippo) се изкачи до трето място на 3’40” зад Бернал, след като завърши на пето в място в етапа, плътно зад колелото на италианеца Джулио Чиконе (Trek-Segafredo), който остана четвърти в етапа на 1’19” зад победителя от Ineos.

Карти постави съотборниците си от EF Education-Nippo в предната част на групата на фаворитите преди “Colle Santa Maria” пред “Passo Giau” - и те направиха опустошителен ефект върху амбициите на някои от лидерите. Разликата между останалите петима бегълци спадна до под две минути, докато многобройни състезатели - включително белгийският феномен Ремко Евенепул (Deceuninck Quick-Step) - бяха изстреляни отзад на основната група още преди бруталното финално изкачване. Поставеното темпо от ТиДжей ван Гардерен, Алберто Бетиол и Саймън Кар нанесоха допълнителни щети, като скоро Саймън Йейтс (Bike Exchange) и руснакът Александър Власов (Astana-Premier Tech) скоро бяха отзад. Но след като и последният останал съотборник на Хю Карти - Саймън Кар се оттегли от челото, за да предаде юздите на Карти, не той пое лидерството, а Бернал, който се впусна в Яростно преследване на лидерите.

С телевизионни кадри, които идваха и си отиваха, Бернал беше уловил Давиде Формоло (UAE Team Emirates), Винченцо Нибали (Trek-Segafredo), Жоао Алмейда (Deceuninck Quick-Step) и Антонио Педреро (Movistar), преди да ги задмине и солира към Cima Coppi преди дългото спускане до Кортина. Присъствието на португалеца Жоао Алмейда в откъсналата се група рано през деня, беше може би ясно показание, че нещата за Евенепул няма да преминат добре - и това се оказа така, след като белгиецът завърши повече от 20 минути изоставане. Алмейда, който завърши четвърти в дебютното си Джиро миналата година, зае шесто място в Кортина, за да се изкачи отново в топ 10 в генералното класиране.

Топ 10 в етап 16:

1. Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers

2. Romain Bardet (Fra) Team DSM

3. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious

4. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

5. Hugh Carthy (GBr) EF Education-Nippo

6. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep

7. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech

8. Gorka Izagirre Insausti (Spa) Astana-Premier Tech

9. Davide Formolo (Ita) UAE Team Emirates

10. Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma

 

Генерално класиране след етап 16:

1. Egan Bernal Gomez (Col) Ineos Grenadiers

2. Damiano Caruso (Ita) Bahrain Victorious

3. Hugh Carthy (GBr) EF Education-Nippo

4. Aleksandr Vlasov (Rus) Astana-Premier Tech

5. Simon Yates (GBr) Team BikeExchange

6. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo

7. Romain Bardet (Fra) Team DSM

8. Daniel Martinez Poveda (Col) Ineos Grenadiers

9. Tobias Foss (Nor) Jumbo-Visma

10. João Almeida (Por) Deceuninck-QuickStep

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички