"Наследникът на Прифонтейн": Как 13-годишен смая света с безумно бягане на 5000 метра


"Наследникът на Прифонтейн": Как 13-годишен смая света с безумно бягане на 5000 метра
Снимка: Facebook

5449 0

В средата на ХХ век в американското градче Кус Бей се ражда момче на име Стив Прифонтейн. Две десетилетия по-късно той ще се превърне в един от най-легендарните бегачи на средни и дълги разстояния в историята на Америка. При, както го наричат всички, превръща бягането на 5000 метра в атрактивна дисциплина за феновете, които преди това не проявяват такъв интерес към дългите бягания. Младият Стив чупи всички рекорди наред, но преди даже да е разгърнал пълния си потенциал, загива в катастрофа на едва 24-годишна възраст.

Половин век по-късно, отново на Източното крайбрежие на САЩ, се ражда друг невероятен талант, за когото светът все още не подозира. 13-годишният Броен Холман се прочува в цял свят през миналия месец, когато прави едно от най-безумните и велики бягания на дистанцията от 5 километра. Младокът преминава разстоянието за впечатляващите 15:23 минути, което веднага го превръща в световен рекордьор за годините си.

Холман стартира на състезанието Pacific Grove Lighthouse 5K с ясната цел да счупи 16-минутната бариера, която от дълго време го "тормози". Когато обаче преминава през финалната линия, Броен не може да повярва какво вижда на часовника. Той не просто е смъкнал времето си под 16 минути, но е и подобрил предишното си най-добро време с абсурдните 84 секунди.

Броен Холман печели надпреварата в конкуренцията на по-възрастни участници, които също остават изумени от бягането на младежа, който дори в самия ден на състезанието все още няма навършени 13 години. "Бягам още от първи клас, когато бях на 7 или 8 години", споделя Холман пред Runner’s World.

"Когато видях рекорда на състезанието, си помислих, че мога да опитам да го подобря", добавя още младият талант, чийто баща е бивш маратонец. В тренировките Броен се фокусира върху тяхното качество, а не количеството пробягани километри. Неговият седмичен обем никога на надхвърля 20 мили (32 километра), като основно залага на три вида тренировки - темпови бягания, интервални тренировки и леки бягания.

"Внимаваме да не го натоварим твърде много", споделя бащата на Броен. "Когато тренираме, нашата цел е да извлечем максимума от самата тренировка. Искаме да сме сигурни, че няма да "прегори" и не правим излишен километраж."

Холман и неговите приятели смятат за лудост въобще опитът да се "атакува" световния рекорд на 5 километра. Докато младежът се впуска в историческото бягане, неговият баща няма възможност да бъде с него, тъй като е на друго състезание с лекоатлетическия му клуб.

Вижте тази публикация в Instagram.

60 second last lap jus so I could make a post 😉#3000m #dub #1stination

Публикация, споделена от Broen Holman (@broen.holman) на

"Гледах как състезателите ми препускат и в същото време държах телефона си в ръка и постоянно следях резултатите на живо (от състезанието на Холман). Беше невероятен ден като треньор, тъй като отборът ми се справи отлично, а синът ми постави световен рекорд", споделя още бащата на момчето.

Едва на 13, но вече постига резултати, които биха засрамили стотици по-възрастни състезатели. Това е Броен Холман. Той е избрал своя път и продължава да си поставя все по-амбициозни цели. Така както правеше и великият Прифонтейн. Единствено времето обаче ще покаже дали Холман е способен да достигне успехите на именития си сънародник.

Автор: Стефан Йорданов

Вижте тази публикация в Instagram.

1500m National Champion!

Публикация, споделена от Broen Holman (@broen.holman) на

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички