Наша алпинистка: Рано е да се притесняваме за Боян Петров


Наша алпинистка: Рано е да се притесняваме за Боян Петров
Снимка: Фейсбук на Петров

1872 0

Българската алпинистка Елица Павлова се изказа обнадеждаващо за ситуацията с колегата ѝ Боян Петров, който е в неизвестност от около 5-6 дни. Според нея той е добре подготвен и е рано да се притесняваме за него.

"Той е много добре подготвен, с много добра климатизация, ориентация и винаги се е движел първи. Предполагам, че се е качил до върха, но очевидно нещо се е случило, защото обикновено като се изкачиш, бързо тръгваш надолу. Може да е срещнал друга група, да е открил палатки с други алпинисти, може да се е скрил в цепнатина от бурята", заяви Павлова в "Часът на Милен Цветков".

Алпинистката разясни и какво се има предвид под "лошото време", което пречи на спасителната акция до момента. "Става дума за урганна буря, тонове сняг. Това, че го няма е притеснително, но съм сигурна, че ще намери път надолу", каза още тя.

В студиото бе и жената до Петров - Радослава Ненова. Тя заяви, че за него е характерно да ходи сам и да взима смели решения в планината. Но да постъпва необмислено не е в стила му.

"Сигурна съм, че той е взел правилните решения, но с природата никой не може да спори", допълни Ненова.

..................................................................................................

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май. "Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

Заедно с Боян в експедиция в Хималаите са още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра.

В периода от 2009 до 2017 г. Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035) и Дхаулагири (8167).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички