МнВР: 6 професионални спасители издирват Боян Петров, настояваме за хеликоптер


МнВР: 6 професионални спасители издирват Боян Петров, настояваме за хеликоптер
Снимка: Фейсбук на Петров

1491 0

Противоречива е информацията за акцията по спасяването на алпиниста Боян Петров, който е в неизвестност от 5 дни в Хималаите.

По-рано трима шерпи достигнаха до лагер 1 под върха Шиша Пангма, но българинът не е бил там, съобщи жената до алпиниста Радослава Ненова. Операцията за днес е прекратена. Тримата шерпи ще нощуват в района и утре се очаква да продължат издирването към лагер 2.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева съобщи за спасителен екип от шестима професионални планински спасители, които са тръгнали към лагер 1, за да търсят Петров, но не са стигнали до мястото. Тя заяви, че ще настоява в издирвателната операция да се включи и летателна техника.

"Последната информация е, че със съдействие на китайските власти и на тибетските също, 6 професионални спасители са тръгнали да го издирват. За съжаление, времето се е влошило и в момента се намират между 5 800 и 6 000 метра, изчаквайки по-добър прозорец на време, за да могат да продължат издирването. Ако се подобри времето, настояваме и изискваме и за летателната техника, стига, разбира се, условията да позволяват", каза Захариева, цитирана от БНР.

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност от 3 май. "Покорителят на върховете" направи опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите, но заради рязко влошаване на времето следите му се губят.

Заедно с Боян в експедиция в Хималаите са още 10 души (1 унгарец, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход).

За последен път връх Шиша Пангма е атакуван от българи през пролетта на 1999 година, когато Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на височина 8013 метра.

В периода от 2009 до 2017 г. Петров изкачи без кислородна маска 10 осемхилядника - Гашербрум-1 (8068), Канчендзьонга (8586), Броуд пик (8047), К2 (8611), Манаслу (8163), Анапурна (8091), Макалу (8463), Нанга Парбат (8126) и Гашербрум-2 (8035) и Дхаулагири (8167).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички