Мингма Шерпа: Боян Петров вече не е сред нас


Мингма Шерпа: Боян Петров вече не е сред нас
Снимка: Grand и Joy Optics

6990 0

Един от най-опитните шерпи - Мингма Шерпа, изказа своето съжаление от факта, че Боян Петров не беше намерен при спасителната акция, която беше организирана в последните седмица и половина в подножието на Шиша Пангма. Той обяви, че българският алпинист "вече не е сред нас" и каза, че целият екип е направил всичко по силите си, за да го намери.

"Г-н Боян Петров, който беше велик алпинист, вече не е сред нас. Това е много тъжна и голяма загуба за нашето общество. Дадохме всичко от себе си, за да го спасим, но не достигнахме до успех. Търсихме го на всяко достижимо от нас място, претърсвахме навсякъде, но не успяхме да го намерим.

Благодаря на китайското правителство, че ни позволи да осъществим спасителната операция. Всички алпинисти сме благодарни за съдействието на всички. Боян беше не просто велик алпинист, но като човек беше огромна душа - брат и човек, който обичаше планината", написа Мингма Шерпа в своя профил във "Facebook".

По-рано днес

Министър-председателят Бойко Борисов благодари на Китай и Непал за помощта им в издирването на Боян Петров, въпреки тежките условия, в които е проведена тя. Вчера стана ясно, че операцията е прекратена, като стана ясно, че компанията "Simrik Air" е готова да продължи търсенето, но това вече зависи изцяло от българското правителство, което е получило всички доклади на компанията, която е специализирана в спасителни операции. С това действие от страна на премиера обаче изглежда, че няма да има

Борисов изпрати писма до председателя на Държавния съвет на Китайската народна република Ли Къцян и до премиера на Непал К. П. Шарма Оли. В тях той изразява благодарност за своевременното съдействие за организирането и провеждането на спасителната акция за намиране на българския алпинист Боян Петров.

Българският премиер оценява високо усилията на китайското правителство и институции, както и на непалските власти, които обезпечиха издирвателната акция по въздух и суша. Специална признателност той изразява на всички хора, участвали в спасителните екипи, въпреки крайно тежките метеорологични условия.

Боян Петров е в неизвестност от 3-ти май, като активното му издирване започна на 7-ми май. Търсенето, в което се включиха около 100 души, не даде резултат, като предположенията са, че българинът е паднал в някоя ледена цепнатина по пътя към върха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички