Фабио Якобсен се поздрави с етапна победа на "Вуелтата" навръх рождения си ден


Фабио Якобсен се поздрави с етапна победа на "Вуелтата" навръх рождения си ден
Снимка: Getty Images/Guliver

1046 0

Фабио Якобсен (Deceuninck-QuickStep) си направи специален подарък за 25-ия рожден ден в Обиколката на Испания, спечелвайки забързания спринт в Санта Крус де Безана, като така взетретата си етапна победа в тазгодишното издание.

Екипът на Deceuninck-Quickstep пое контрола в последните два километра. Якобсен загуби близост с колелото на съотборника си, но спринтьорският му инстинкт се прояви и той успя да защити позицията си преди последния завой към финалната линия. При излизане на последната права, никой не успя да отговори на скоростта на Якобсен и така той грабна нова победа.

Матео Трентин и неговият отбор UAE Team Emirates се опитаха да предизвикат Якобсен и Deceuninck-Quickstep, но това им стигна едва за третото място в етапа, след като Трентин беше победен и от Джорди Миус (Bora-Hansgrohe). Майкъл Матюс (Team BikeExchange) остана четвърти.

Етап 16 от “Вуелтата” през 2021 г. беше описан като последната възможност за спринтьорите преди финалните планински етапи, но 180 -километровото трасе от Ларедо до Санта Крус де Безана нямаше как да бъде лесен ден за бързите мъже и техните съотборници, с многото некатегоризирани височини, предлагащи терен за откъсване и други атаки.

Петима състезатели тръгнаха в ранно откъсване, но бързо стана ясно, че от “пелотонът” няма да им позволят да се измъкнат на голяма разлика. Спринтьорските отбори почти веднага застанах начело на групата, за да запазят разликата във времето на под две минути през целия етап.

Петимата колоездачи, които се откъснаха напред бяха Стан Дьолф (Ag2r Citroën Team), Димитри Клейс (Qhubeka-NextHash), Куин Симънс (Trek-Segafredo), Микел Бискара (Euskaltel-Euskadi), както и Йетсе Бол (Burgos- BH).

По време на единствената категоризирана височина за деня последваха и няколко опити за атаки и нови откъсвания. Първи тръгнаха Харм Ванхуке и Максим Ван Жилс от тима на Lotto Soudal, като тяхната акция продължи най-дълго време. На върха авансът на бегълците беше спаднал до 1’40”.

От UAE Team Emirates излезнаха най-отпред в групата на 60км преди финала. Целият отбор зададе много сериозно темпо, което хвана неподготвени Фабио Якобсен и компания. Нидерландецът бързо изостана на 25 секунди назад.

Quick Step успяха да върнат нидерландецът Якобсен в “пелотона” на 45км преди финала. Постепенно в групата започнаха все повече ускорения и на 30км до края, преднината на петицата отпред спадна под 1 минута. По това време тимовете на Alpecin-Fenix, Groupama-FDJ, Deceuninck-Quick-Step и Team DSM бяха тези, които поддържаха контрола в групата.

В следващите километри, от основната група застигаха един по един бегълците, които не можеха да поддържат темпото отпред. Стан Дьолф остана най-дълго време начело, като беше хванат при навлизане във финалните 4 километра, когато Groupama-FDJ и Bora-Hansgrohe доминираха темпото.

Веднага след започването на последните 2 километра, EF Education-Nippo и Deceuninck-Quick-Step излязоха отпред със своите спринтьори.

Меус от Bora-Hansgrohe започна първи своя спринт, но носителят на зелената фланелка - Якобсен отново се оказа по-силен от останалите и прекоси пръв финалната линия.

Следващият 17-ти етал на “Вуелтата” е може би „кралският етап“ през тази година. 185,8км км от Ункера до прочутото изкачване на Лагос де Ковадонга с “La Collada Llomena”, през което колоездачите ще трябва да преминат два пъти.

Топ 10 на етап 16:

1. Fabio Jakobsen (Ned) Deceuninck - Quick-Step, in 4-08-57

2. Jordi Meeus (Bel) Bora-Hansgrohe

3. Matteo Trentin (Ita) UAE Team Emirates

4. Michael Matthews (Aus) Team BikeExchange

5. Alberto Dainese (Ita) Team DSM

6. Jon Aberasturi (Esp) Caja Rural-Seguros RGA

7. Rui Oliveira (Por) UAE Team Emirates

8. Riccardo Minali (Ita) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

9. Antonio Soto (Esp) Euskaltel-Euskadi

10. Clément Venturini (Fra) Ag2r-Citroën Team.

 

Генерално класиране след етап 16:

1. Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, in 64-06-47

2. Guillaume Martin (Fra) Cofidis, at 54s

3. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma, at 1-36

4. Enric Mas (Esp) Movistar, at 2-11

5. Miguel Ángel López (Col) Movistar, at 3-04

6. Jack Haig (Aus) Bahrain Victorious, at 3-35

7. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers, at 4-21

8. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers, at 4-34

9. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma, at 4-59

10. Felix Großschartner (Aut) Bora-Hansgrohe, at 5-31

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички