Лечева изобличи Кралев: Иска да контролира спортните федерации и спортистите


 Лечева изобличи Кралев: Иска да контролира спортните федерации и спортистите
Снимка: Actualno.com/Ивайло Анев

1124 0

"Няма да подкрепим Законопроекта за спорта". Това заяви депутатът от БСП Весела Лечева по време на днешното първо четене на законопроекта в пленарна зала на парламента. Според Лечева, в законопроекта има много дупки.

Тя посочи конкретно прекалено многото правомощия, които се делегират на спортния министър. Например - възможността той или упълномощено от него лице да контролират спортните федерации, като свикват общи събрания, предаде actualno.com.

Освен това, не е разписано как се разпределя печалбата на дадена федерация.

Именитата ни спортистка в спортната стрелба от близкото минало посочи и чл. 100 от законопроекта. Там пише, че спортният министър координира и контролира всички дейности по подготовката на всичките ни спортисти, които се извършват от спортните ни федерации.

"Много голяма отговорност за един министър", иронизира депутатът от БСП.

Отделно бяха отправени доста критики за детско-юношенския спорт и липсата на конкретика за финансирането му. Лечева даде пример за несъвършения проект със спортния закон на Естония, който бил само в размер на 6 страници (бел. ред. - нашият законопроект е 128 страници). Основната цел на този закон е поне 66% от естонците да практикуват два пъти седмично спорт.

"Освен това държавата поема социалните разходи на всички регистрирани треньори, по всички видове спорт", заяви депутатът от БСП в изказването си.

Припомняме, че според Закона за физическото възпитание и спорта издаването на безсрочен спортен лиценз се извършва от министъра на младежта и спорта. Той прилага и засилен последващ контрол върху федерациите, притежаващи лицензи. Спортният лиценз е безсрочен, но ако федерацията престане да отговаря на изискванията, при които е получен лицензът, е предвидено, че министърът на младежта и спорта го отнема.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички