Кралев: Бюджетът на ММС за 2021 е рекорден


Кралев: Бюджетът на ММС за 2021 е рекорден
Снимка: БГНЕС

1162 0

“За следващата година ММС има рекорден бюджет, като увеличението е с над 15 млн. лева. Основната част идват от отчисленията на Българския спортен тотализатор (БСТ). Парите в тотото се увеличават. Миналата година оборотът беше от порядъка на 150 млн. лева. За тази година той ще е около 240 млн. лева, а за следващата прогнозата е за оборот от около 400 млн. лева", заяви спортният министър Красен Кралев по отношение на бюджета за спорт за 2021 година.

"Благодарение на това за българските спортни клубове ще бъдат осигурени допълнителни 6.5 млн. лв. Смятаме, че те са хронично недофинансирани и за това рязко увеличаваме средствата. Тази година с 30%, догодина - двойно. Отделно от БСТ ще бъдат осигурени 3,4 млн. лв., които ще бъдат инвестирани в училищната спортна инфраструктура. Същата сума отива и в Министерството на културата за подпомагане на културните дейности”, каза Кралев пред Дарик радио.

Той коментира и икономическите мерки, които бяха предприети от ММС по отношение на спортните федерации и клубовете у нас за преодоляване на щетите от пандемията. ”След като много от състезанията бяха отложени имаше спестени пари, които позволихме на федерациите да инвестират в подготовка на състезателите. От тази гледна точка спортът беше обезпечен. Отделно увеличихме с 30% бюджета на спортните клубове, за да могат да поемат удара от пандемията, защото спортът беше един от най-тежко засегнатите сектори. За 45 дни бяха спрени тотално всички спортни активности. Рязко се редуцира и броят на хората, които се занимават активно със спорт през последните 8-9 месеца. Приходите на клубовете и федерациите спаднаха. Ето защо отпуснахме допълнително близо 2 млн. лв., които бяха разпределени към клубовете тази година”, отбеляза Кралев.

Красен Кралев допълни, че след промените в Закона за хазарта ще бъде направено увеличение и на средствата, които се предоставят от Министерството на финансите на ММС за реализирането на проекти за младежки дейности, свързани с превенция на хазартната, наркотичната и други зависимости, както и за борба с агресията сред младите. “По Националната програма за изпълнение на младежките дейности по чл. 10А от Закона за хазарта от 2017 г. до момента сме реализирали 184 проекта, които всяка година обхващат между 400 000 и 1 000 000 млади хора. За 2021 г. средствата по Програмата ще бъдат увеличени с 3 млн. лв., за да бъдат дейностите още по-мащабни”, отбеляза Кралев.

Той допълни, че ще бъдат отпуснати допълнително 470 000 лв. за увеличение на пенсиите на олимпийските медалисти.

Кралев обясни, че всяка федерация сама изготвя протоколите за провеждане на състезания в условията на пандемия, заради спецификата на всеки отделен спорт. “Ние даваме основната макро рамка за изготвянето на тези правила, след това федерациите изработват предложение към нас, ние го коригираме и одобряваме и след това отива в Министерството на здравеопазването за утвърждаване. Бих казал, че има свръхцентрализация при утвърждаването на тези мерки. Факт е, че федерациите трябва да ги предложат и изработят заради спецификата на всеки един спорт, но мерките, които ние прилагаме са добри. Още в началото на пандемията България беше една от първите държави, които приложиха най-строги и твърди мерки, защото тогава вирусът беше непознат. Трябваше да се даде време на лекарите, трябваше да се даде време на здравната система да се подготви. Тогава лекарите не бяха готови за новата болест и им беше нужно време, за да я изучат. Сега има далеч по-ясна представа как да се води лечението на болните от коронавирус. След това пък бяхме една от държавите, които първи разхлабиха мерките, за да може да се минимизират икономическите щети, да може да се съживи икономиката”, отбеляза Красен Кралев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички