Евенепул със солова победа на “Лиеж-Бастон-Лиеж”


Евенепул със солова победа на “Лиеж-Бастон-Лиеж”
Снимка: Getty Images

1945 0

Ремко Евенепул (Quick Step - Alpha Vinyl) спечели класиката “Лиеж-Бастон-Лиеж” по зашеметяващ начин. Белгиецът ускори и се впусна в индивидуална атака в последните 29 километра, на която никой от конкуренцията не успя да отговори.

Това е бе първата победа в голяма класика за 22-годишният супер талант. Тя дойде като утешение за лошия сезон в еднодневните състезания на тима му “Quick Step - Alpha Vinyl”, както и като щастлив момент след злощастното падане на лидера на отбора Жулиян Алафилип, който си тръгва от Лиеж с две счупени ребра и счупена лопатка.

Ремко е първият белгиец, който печели това състезание от Филип Жилбер (Lotto Soudal) през 2011-та. Но освен белгийски триумф, другите двама колоездачи на подиума също бяха белгийци - нещо, което не се е случвало от далечната 1976-та. Кентан Херманс (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) завърши втори, с което изпрати доста силна пролет за своя отбор. Трети в дебютното си участие тук остана Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma).

Победителят от миналата година и смятан за основен фаворит и през тази - Тадей Погачар (UAE Team Emirates), не взе участие в състезанието, поради семейни проблеми, заради които се наложи да се прибере в родната Словения.

“Лиеж-Бастон-Лиеж”, надпреварата, известна под прякора “Старата дама” (La Doyenne), е най-старата от петте големи класики в колоезденето. Първото издание на монумента е през 1892-ра, а през 2022-ра се проведе за 108-и път.

Както почти всяка година, така и тази, това е последното еднодневно състезание за пролетта!

Трасето беше добре познато, старт и финал в град Лиеж, 257,5 километра, 10 категоризирани от общо 32-те не много дълги, но пък за сметка на това стръмни изкачвания, сформираха обща денивелация от над 4 500 метра.

След започването на състезанието, отне доста време да се образува откъсване. То стана факт след близо 50 преминати километра, когато група от 11 колоездачи трайно натрупаха аванс пред “пелотона”. Сред избягалите напред се отличаваха имената на Бруно Армирайл (Groupama-FDJ) и Харм Ванхуке (Lotto Soudal).

При достигането на първото категоризирано изкачване за деня “Côte de La Roche-en-Ardenne”, разликата между лидерите и “пелотона” възлизаше на около 6 минути. Но когато достигнаха до “Côte de Mont-le-Soie” на малко под 100 километра от финала, отборите на “Quick-Step Alpha Vinyl”, “Movistar” и “Jumbo-Visma” се заеха със “стопяването” на това изоставане.

Малко по-късно в групата настъпи огромен хаос. По спускането от “Col du Rosier” се получи катастрофа в средата на групата, в която бяха замесени най-малко 35-40 колоездачи, сред които световният шампион Алафилип, Вилко Келдерман (Bora-Hansgrohe), Ригоберто Уран (Education-EasyPost), Бауке Молема (Trek-Segafredo), Том Пидкок (Ineos Grenadiers) и много други.

Победителят от “Обиколката на Алпите” Ромен Барде (Team DSM) беше от колоездачите, които е претърпяха падане, но бяха забавени от инцидента. Французинът слезе от своя велосипед и отиде да провери състоянието на сънародника си Алафилип, който беше един от най-сериозно пострадалите и в крайна сметка се наложи да напусне състезанието.

По това време “пелотонът” се водеше от “Bahrain Victorious”, които бяха единственият отбор с всичките си седем състезатели в основната група. Разликата от бегълците вече беше по-малко от три минути, а до финала оставаха 45 километра.

На “Côte de Desnié” последваха няколко атаки именно от състезатели на “Bahrain”, като най-активен от тях беше Микел Ланда. Макар и никое от тези ускорения да не се оказа успешно, фаворитите за победа скъсиха голяма част от преднината на последните останали бегълци.

При достигане на предпоследното категоризирано изкачване “Côte de La Redoute”, Ремко реши да атакува с мощен демараж. Американецът Нейлсън Паулес (EF Education-EasyPost) единствен се опита да се задържи до Евенепул, но скоростта на белгиеца беше твърде висока и Паулес изостана.

Ремко премина като фурия покрай Пол Орселин (TotalEnergies) и Силван Монике (Lotto Soudal), а 21 километра преди финала застигна и последния оцелял колоездач от ранното откъсване за деня - Бруно Армирайл. Двамата имаха 40-секунден аванс пред най-близките си преследвачи, когато достигнаха на “Côte de la Roche-aux-Faucons”. Армирайл обаче също не успя да поддържа темпото на Евенепул твърде дълго и скоро след като беше застигнат започна да изостава. Така вече никой не се намираше пред таланта на “Quick Step”.

Зад него последваха няколко резки атаки, като за момент Ван Аерт се оказа “изръсен” от останалите преследвачи. Но след преодоляването на последната височина темпото отново утихна и белгийският шампион се върна в групата на догонващите Евенепул.

10 километра преди финала Александър Власов (BORA-hansgrohe) ускори и никой не тръгна да го догонва, което позволи на руснака да се откъсне с няколко секунди преднина в битката за второто място. Междувренно, авансът на лидера вече беше малко повече от половин минута.

До края оставаха изцяло равни километри, точно по вкуса на Ремко, който е един от най-добрите часовникари в света и може да поддържа страхотна скорост в равнинните части.

Така той достигна финалната линия, пред която вдигна победоносно ръце, за да отпразнува своята първа победа в голяма еднодневна класика.

От групата на преследвачите бяха прихванали Власов и останалите две места на почетната стълбичка щяха да се решат във финален спринт. Изглеждаше, че Ван Аерт ще спечели второто място, но последните метри скоростта му спадна и той беше “прескочен” от Кентан Херманс.

Със “Старата Дама” сезонът на пролетните класики приключи и акцент взимат многоетапните състезания. Още във вторник (26.04) започва “Обиколката на Романдия”, където ще видим Герант Томас (Ineos Grenadiers), Дамиано Карузо (Bahrain Victorious), Крис Фрум (Israel-Premier Tech), Ригоберто Уран (EF Education-EasyPost) и много други от най-добрите многоетапници в света.

Топ 10 на “Лиеж-Бастон-Лиеж” 2022-ра:

1. Remco Evenepoel (Bel) Quick-Step Alpha Vinyl

6h12’38”

2. Quinten Hermans (Bel) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux,

+48s

3. Wout van Aert (Bel) Jumbo-Visma

st

4. Daniel Martinez (Col) Ineos Grenadiers

st

5. Sergio Higuita (Col) BORA-hansgrohe

st

6. Dylan Teuns (Bel) Bahrain-Victorious

st

7. Alejandro Valverde (Spa) Movistar

st

8. Neilson Powless (USA) EF Education-EasyPost

st

9. Marc Hirschi (Swi) UAE Team Emirates

st

10. Michael Woods (Can) Israel-Premier Tech

st

Автор: Иван Андреев

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички