Дълга солова езда и страхотна победа за Дамиано Карузо в деветия етап на "Вуелтата"


Дълга солова езда и страхотна победа за Дамиано Карузо в деветия етап на "Вуелтата"
Снимка: Getty Images

651 0

Дамиано Карузо (Bahrain Victorious) постигна фантастична самостоятелна победа на върха на Алто де Велефике в етап 9 от Обиколката на Испания, атакувайки от откъсването на 71 километра от финала, за да добави още една победа във високите планини към успехите си след триумфа на Алпе Мота в Обиколката на Италия през май.

Деветият етап отправи колоездачите обратно към планината, този път за най-тежкия етап от състезанието досега, с финал на височината от специална категория на “Alto de Velefique” (13,2 км с 6,4 %), която е част от състезанието за първи път от 2017 г. - и за първи път като финал от 2009 г.

Преди да се справят с това изкачване обаче, колоездачите трябваше да преминат през още три категоризирани изкачвания. “Alto de Cuatro Vientos” (10,5 км с 3,8 % 2-ра кат.), “Alto Collado Venta Luisa” (29 км с 4.4 % 1-ва кат.) и “Alto Castro de Filabres” (7.1km с 3.9 %), като последната височина беше на 29 километра от финалната линия.

Битката за откъсване пред основната група беше жестока и отне близо 50км, за да се сформира откъснала се такава. Силна компания от колоездачи успяха да се изплъзнат напред при започване на първото изкачване. Сред тях бяха Ромен Барде (Team DSM) и Ваут Пулс (Bahrain Victorious).

Пулс взе максималните пет точки на върха, но последвалата му атака беше потушена по спускането, тъй като Рафал Майка (UAE Team Emirates) водеше контраатака. Долу в долината, повече колоездачи се впуснаха в ход и накрая откъсването беше установено.

На 71км от финала, Карузо направи самостоятелна атака и разцепи откъсването. Барде и Майка бяха първите, които реагираха, но и те не можеха да отговорят на ездата на италианеца. Той изкачи 13-километровата височина с 1’30” пред преследвачите си.

Междувременно “пелотонът”, вече беше грабнал част от членовете на на откъсването, прекосявайки върха две минути зад лидера Карузо, който полетя по стръмното спускане към следващото изкачване. В края му той беше увеличил прединага си на две минути пред първата група на трасето - Майка, Барде, Тусвелд и Амезкета, както и още половин минута пред “пелотона”.

Карузо премина сам и на върха на “Alto Castro de Filabres”, като взе нови три точки в класирането за катерачи, докато Барде взе две. Италианецът водеше с 2’25” пред четиримата си преследвачи - междувременно Жофри Бушар (Ag2r Citroen) се присъдени към догонващата група, докато Тусвелд отстъпи назад. В основната група настъпи спокойствие, когато от Jumbo Visma поеха лидерството и разликата от Карузо нарастна до 4’20”.

В основата на последното изкачване “пелотонът”, който беше около 40 до 45 колоездачи, беше свалил още 50 секунди на Карузо, който се устремяваше, към това да добави още една победа на върха към триумфа си в Алпе Мота на “Джирото”. Преследващата група се раздели на по най-стръмните склонове от изкачването - като Амезкета беше изоставен, а Барде трябваше да се справя с паднала верига, за да загуби контакт с Бушар и Майка.

Обратно в “пелотона”, настоящият лидер в класирането при катерачите - Павел Сиваков от Ineos Grenadiers, пое челната позиция Сам Омен от Jumbo-Visma. И двата отбора доминираха в челото на бързо намаляващата група. На 10 километра върха, които трябваше да изминат, лидера на Ineos - Еган Бернал имаше със себе си Сиваков, Дилън Ван Баарле, Адам Йейтс и Ричард Карапаз, докато Примож Роглич (Jumbo-Visma) беше със Сеп Къс и Стивън Краусвайк.

Друг от фаворитите, а именно лидера на Bahrain Victorious - Микел Ланда имаше проблеми в задната част на групата, борейки се да се задържи в челото, подпомаган от своите съотборници Ваут Пулс и Марк Падун. Малко повече от минута нагоре по пътя Бушар остави Майка зад себе си, докато Карузо все още натискаше с преднина от 4’30” пред “пелотона”.

Адам Йейтс направи първия ход от групата за генералното класиране като отскочи на девет километра преди финала, като на Мигел Анхе Лопес (Movistar) и Къс го последваха, а Краусвайк отиде в предната част на тогавашната група от 11 души. Групата обаче не беше заедно дълго, тъй като Роглич ускори в последните осем километра, като поведе само Бернал и Мас със себе си.

Карузо продължаваше да катери безкомпромисно, преследван само от Жофри Бушар, тъй като Майка и Барде бяха прихванати от групата на фаворитите. Поредна атака на Йейтс раздели групата още веднъж, като Роглич, Бернал, Мас и Лопес тръгнаха с него. Не след дълго към тях отново се присъединиха и Карапаз, Къс, Краусвайк, Джак Хейг (Bahrain Victorious), Джулио Чиконе (Trek-Segafredo), Феликс Гросшартнер (Bora-Hansgrohe) и Луис Мейнтейнс (Intermarché-Wanty-Gobert).

Йейтс атакува отново скоро след това, като принуди Енрик Мас, Лопес и Роглич да догонват. Британецът се оказа в беда, когато Роглич и Мас го хванаха и продължиха напред, докато съотборникът му Бернал беше по -назад, неспособен да отговори на нито един от големите ходове. Колумбиецът се настани в следващата група на пътя зад Мас и Роглич, заедно с Йейтс, Хейг и Лопес на 15 секунди пасив.

В последните два километра Бернал беше в беда, изоставяйки в задната част на групата и карайки Йейтс да намали темпото. Отпред Мас и Роглич споделиха работата, за да разширят предимството си.

Карузо навлезе необезпокояван в последния километър и можеше да се наслади на победата си, докато прекосяваше финалната линия с вдигнати победоносно ръце.

Роглич пристигна на малко повече от минута зад това, като за пореден път спечели време на всички свои съперници - включително и на неговия спътник Енрик Мас, който след края на де беше единственият състезател в рамките на по-малко от минута изоставане от Словенецът.

Топ 10 на етап 9:

1. Damiano Caruso (Ita) Bahrain-Victorious, in 5-03-14

2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma, at 1-05

3. Enric Mas (Esp) Movistar, at 1-06

4. Jack Haig (Aus) Bahrain-Victorious, at 1-44

5. Miguel Ángel López (Col) Movistar

6. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers, both at same time

7. Gino Mäder (Sui) Bahrain-Victorious, at 2-07

8. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo, at 2-10

9. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers, at same time

10. David de la Cruz (Esp) UAE Team Emirates, at 2-40

 

Генерално класиране след етап 9:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma, in 34-18-53

2. Enric Mas (Esp) Movistar, at 28 seconds

3. Miguel Ángel López (Col) Movistar, at 1-21

4. Jack Haig (Aus) Bahrain-Victorious, at 1-42

5. Egan Bernal (Col) Ineos Grenadiers, at 1-52

6. Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers, at 2-07

7. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo, at 2-39

8. Sepp Kuss (USA) Jumbo-Visma, at 2-40

9. Felix Großschartner (Aut) Bora-Hansgrohe, at 3-25

10. David de la Cruz (Esp) UAE Team Emirates, at 3-55

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички