Кои отбори могат да са доволни от пролетните класики и кои можеха да постигнат нещо повече?


Кои отбори могат да са доволни от пролетните класики и кои можеха да постигнат нещо повече?
Снимка: Getty Images/Guliver

839 0

Пролетните класики завършиха миналата седмица, като Тадей Погачар измъкна финалната победа в кампанията с впечатляващия си спринт на Лиеж-Бастон-Лиеж покрай Жулиан Алафилип. Сега е подходящото време да погледнем кои отбори излизат от първата част на сезона с добри резултати и кои биха желали нещата да се бяха развили по-различно.

DECEUNINCK-QUICKSTEP

Традиционно Quick Step са най-добре представящият се отбор в еднодневните състезания, тази година не беше по-различна. От “Вълчата клутница” стартираха кампанията си по блестящ начин, като още в откриващия уикенд Давиде Балерини спечели “Omloop Het Nieuwsblad”. Силните резултати и победите не спряха, Каспер Асгрен спечели E3 Харелбеке, а след това и надделя над Матю Ван Дер Пул във финален спринт в Обиколката на Фландрия. Световният шампион Жулиян Алафилип се включи с победа на Флеш Валон и второ място на Лиеж-Бастон-Лиеж, за да подпечата една наистина успешна пролет.

ALPECIN-FENIX

Тяхната пролетна кампания също беше успешна, благодарение на Тим Мерлие, който спечели “Le Samyn” и “GP Jean-Pierre Monsere”. Звездата на отбора - Матю Ван Дер Пул пък спечели Страде Бианке, след бомбастична атака на изкачването в Сиена, която няма да се забрави още доста години.

JUMBO-VISMA

Няма причина за оплаквания и в нидерландския отбор на Jumbo-Visma. Ваут Ван Аерт спечели две много престижни състезания, а именно Гент - Вевелгем и Амстел Голд. Белгиецът беше единственият колоездач, който взе победи в еднодневните състезания, но от тима записаха още няколко престижни класирания, сред които второто място на Примож Роглич във Флеш Валон и второто на Ван Аерт във Флеш Брабансон.

INEOS GRENADIERS

Ineos бяха един от най-динамичните отбори през този сезон на класики. До голяма степен благодарение на усилията на Том Пидкок, който в дебютния си сезон в колоезденето на шосе спечели първата си професионална победа, плюс куп подиуми. Дилън Ван Барле успя да спечели “Обиколката около Фландрия”, постижение, което Ван Барле търсеше от доста време насам. Освен Ван Барле и Пидкок, Михал Квятковски и Ричард Карапаз също записаха няколко добри класирания в класиките.

TREK-SEGAFREDO

От Трек с право ще бъдат доволни от победата на Яспер Щойвен в Милано-СанРемо, която е и най-престижната в неговата кариера досега, да не говорим и за бившия световен Мадс Педерсен, който взе победа в Куурне-Брюксел-Куурне. Нещата обаче станаха малко по-тихи за тях в последните седмици, една от причината беше и че целият отбор не беше допуснат до участие в Гент-Вевелгем поради положителен тест за COVID-19.

UAE Team Emirates

Тази година, от UAE излезнаха с най-силния отбор, който някога са имали. Словенската суперзвезда Тадей Погачар донесе победа в Лиеж-Бастон-Лиеж. Това остана единствената победа за отбора в еднодневно състезание през този сезон, което ще повдигне няколко въпроса. Все пак, Алекснадър Кристоф, Марк Хирши и Матео Трентин постигнаха няколко задоволителни класирания.

Преминавайки към отборите, които може би са се надявали на повече тази пролет, AG2R Citroën определено са един от тях. Грег Ван Авермает и Оливър Наесен успяха да запишат класирания на подиума, но и двамата все още не са вдигали ръце във въдуха този сезон. Френският отбор така и не успя да запише по-голям резултат.

Друг отбор, който очевидно разполага с персонал за спечелване на класики, но не го направи през тази пролет, е Lotto Soudal. Тим Веленс, Филип Жилбер, Кейлъб Илън, Джон Дегенколб - всички те са престижни имена, но никой от тях не успя да пресече финалната линия пръв в някое от еднодневните състезания. Второто място на Илън в Милано-СанРемо остана най-доброто представяне на отбора през пролетта.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички