Какво да очакваме от тазгодишното “Джиро д’Италия”?


Какво да очакваме от тазгодишното “Джиро д’Италия”?
Снимка: Getty Images/Guliver

1475 0

Обиколката на Италия, или както също е известно това състезание “Джиро д’Италия”, е празник за всеки любител на колоездачните спортове. Джирото се завръща на традиционните си дати през месец май, след като миналата година беше преместено през октомври, заради пандемията от COVID-19. Първата от трите големи обиколки в колоезднето започва в събота с бягане по часовник по улиците на Торино. Както всяка година, така и тази, Обиколката на Италия ще събере едни от най-силните колоездачи в световния тур, които в продължение на 21 изтощителни етапа ще се борят за спечелване едно от най-престижните състезания на планетата. Ето и част от фаворитите за победа:

Еган Бернал (Ineos Grenadiers)

Бернал влиза като основен фаворит за победата. В Ineos залагат на колумбиеца, който ще дебютира в Обиколката на Италия през тази година. Състоянието и формата на Еган остават загадка, той се завръща след проблеми в гърба от миналата година, които нарушиха подготовката му. Колумбиецът постигна солидни резултати в състезанията, в които участва тази година, но е интересно как ще се чувства през тези три изтощителни седмици. Бернал, който е шампион от “Тур Дьо Франс” през 2019г. ще може да разчита на много силен състав от съотборници, сред които са и колумбийските му сънародници Дани Мартинез и Иван Рамиро Соса. За етапни победи, най-вече в двата часовника, от Ineos ще разчитат на италианеца Филипо Гана. Гана, който е действащ световен шампион в бягането по часовник, спечели цели 4 етапа през миналото издание на Джирото. Тао Геген Харт, който е действащият победител в Обиколката на Италия няма да вземе участие през тази година.

Саймън Йейтс (Bike Exchange)

Британецът се намира в страхотна форма през този сезон. В планинските етапи от Обиколката на Алпите, Йейтс печелеше с лекота пред колоездачи като Павел Сиваков (Ineos Grenadiers) и Дан Мартин (Israel Start-Up Nation). Това напомня за историята на Йейтс в първите две седмици на “Джирото” през 2018-та, където той беше лидер в генералното класиране над 10 дни, но се сгромоли в последната седмица и загуби обиколката. Със съотборници като Естебан Чавес и Микел Ниеве, шансовете на Йейтс изглеждат още по-високи. Единственото притеснение за Саймън е колко дълго той може да задържи своята върхова форма. “Джирото” е известно с поднасянето на изненади в последните етапи, очакваме да видим какво ще се случи и тази година.

Винченцо Нибали (Trek-Segafredo)

Единственият победител в някое от предните издания на Джирото, който ще вземе участие се казва Винченцо Нибали. Ветеранът има две генерални победи тук (2013-та и 2016-та година), като това ще е може би един от последните му шансове за трета победа в любимото му домашно състезание. Италианецът си счупи китката през миналия месец и претърпя операция, която наруши подготовката му. Нибали ще може да разчита на някой от най-силните си съотборници за “Джирото”. От Trek-Segafredo излизат на сцената с Бауке Молема и Джулио Чиконе, както и малкият брат на Винченцо - Антонио Нибали.

Ремко Евенепул (Deceuninck-QuickStep)

Младият белгиец подписа нов петгодишен договор с тима на Quick Step през миналия месец. Детето чудо, както е наричан от много хора в колоездачния свят, ще дебютира в голяма многоетапна обиколка. Ремко не се е състезавал от август месец, тъй като претърпя животозастрашаващо падане в Обиколката на Ломбардия, при което си счупи таза и се наложи да се възстановява дълго време. С нетърпение чакаме да видим в какво състояние се намира Ремко и дали ще може да спори за розовата фланелка. Освен младият белгийски талант, от Quick Step ще разчитат и на Жоао Алмейда, който впечатли всички с участието си в Джирото през миналата година, като дори беше лидер в генералното класиране цели 15 поредни дни (от 4-ти до 18-ти етап).

Емануел Бухман (Bora-Hansgrohe)

Бухман също е сред фаворитите. Гермамецът има няколко доста значими победи от многоетапни състезания в своята кариера, а през 2019-та завърши 4-ти в Обиколката на Франция. Освен Бухман, от Bora-Hansgrohe са взели и Петер Саган, който ще е основен фаворит за спечелването на цикламената фланелка (носена от най-добрия спринтьор в състезанието). Саган, който е трикратен световен шампион, дебютира в Джирото през миналата година, като успя да спечели един етап след откъсване в проливен дъжд.

Хю Карти (Education First Nippo)

Карти е още един от сериозните претенденти за генералното класиране. Англичанинът се намира в добра форма, но в Обиколката на Алпите не успя да покаже същата експлозивност, която показа Саймън Йейтс. Колоездачът на EF Nippo е доказвал, че е много силен във втората половина на триседмичните обиколки, победата му в “кралския етап” на Обиколката на Испания и третото му място в генералното класиране са най-прясното доказателство за неговите качества.

Тибо Пино (Groupama FDJ)

Досега французинът не показа нищо през този сезон, което да показва, че е готов за нещо повече в триседмична обиколка. Изглежда, че травмата в гърба, която имаше Пино, все още го измъчва и не му позволява да покаже пълните си възможности. Тази година, Пино не завърши в топ 30 нито една от многоетапните обиколки, в които взе участие, което е още един лош знак за него. Все пак, всички фенове на колоезденето се надяват да видят Тибо Пино в най-добрата му форма, която той показваше през миналите години в големите обиколки.

Микел Ланда (Bahrain Victorious)

Ланда е колоездач, за който никога нищо не се знае и винаги е способен на изненада. Той е един от най-силните състезатели в света, агресивен и мощен, но изгледжа винаги нещо му липсва, когато стане въпрос за последователност в продължение на 21 етапа. Въз основа на това, което видяхме от него през тази година, нивото му изгледжа страхотно. Третото място в генарлното класиране на “Тирено Адриатико” само потвърждава добрата форма на испанеца. От Bahrain Victorious излизат с най-силните си колоездачи, за да помагат на Ланда през трите седмици, което е още една много добра предпоставка. Предстои да разберем, дали това най-накрая ще се окаже годината на Ланда.

 Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички