Жалко! Белослава Кръстева изпусна световната титла по шахмат за девойки


Жалко! Белослава Кръстева изпусна световната титла по шахмат за девойки
Снимка: Фейсбук страницата на FIDE / David Llada

4920 0

Родената през 2004 година Белослава Кръстева последва съдбата на Нургюл Салимова от Световната купа по-рано през годината и също загуби своя двубой за трофей. 

Тази вечер българката отстъпи с белите фигури от аржентинката Кандела Франсиско Гекамбуру в решаващата партия от Световно първенство при девойките. Така загубата в последния 11-ти кръг костваше титлата на 19-годишната българка на шампионата на планетата по шахмат за младежи и девойки до 20 години, проведен в Мексико.

В крайна сметка Кръстева дори се задоволи с бронзовия медал, въпреки че преди последната среща нямаше загуба. Тя влезе в последния кръг след 7 победи и 3 ремита и на практика се нуждаеше от ново реми срещу аржентинката, за да стане №1 в света.

Това обаче не се случи и именно Гекамбуру триумфира със световната титла. Втора остана американката Кариса Ип. Любопитното е, че и трите медалистки приключиха с равен актив от по 8,5 точки, но нашето момиче отстъпваше и на двете в допълнителните показатели. Кръстева спечели взе само реми от партиите си срещу тях.

Талантливата софиянка финишира на трето място в Мексико Сити сред общо 85 участници. 

Следете представянето на българските представители в световния шахмат със SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички