Историческо: Петър Мицин донесе невиждана за България световна титла в плуването


Историческо: Петър Мицин донесе невиждана за България световна титла в плуването
Снимка: Личен архив

5746 0

Петър Мицин спечели невиждана за България първа световна титла, като тя дойде в 50-метров басейн. Той стана първият роден състезател по плуване, който става световен шампион в басейн, правейки го на Световното първенство за юноши и девойки до 18 години в Нетания, Израел.

С подобно постижение можеше да се похвали единствено Петър Стойчев, който спечели златен медал в плуването на 25 километра в открити води, което се състои на Световното първенство в Шанхай през 2011 година.

До изключителния успех Мицин стигна, след като даде време от 3:46,49 минути. Той го изкова постепенно, след като бе трети след първите 50 метра, стана втори след 100-те и поведе след 150-ия метър.

До края продължи уверено и въпреки силната дължина на италианеца Алесандро Рагаини остана недостижим за него. Именно Рагаини се пребори за второто място, като даде време от 3:46,66. Неговият сънародник Филипо Берони остана трети с време от 3:48,73.

Това е второ историческо постижение за родения във Велинград Мицин. Той постави световен рекорд за юноши в тази дисциплина - 400 метра свободен стил (3:44,16 минути), като това се случи преди два месеца на Европейското първенство за юноши и девойки до 18 години. Тогава в Белград спечели три титли.

Впоследствие пък триумфира и на първия континентален шампионат до 23 години в Дъблин, отново на 400 метра свободен стил. Неотдавна Мицин призна, че ще атакува медалите на Париж 2024 и посочи "хитрината", с която е толкова добър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички