Инфарктен финал и победа за Марк Кавендиш в четвъртия етап на Тур дьо Франс


Инфарктен финал и победа за Марк Кавендиш в четвъртия етап на Тур дьо Франс
Снимка: Getty Images/Guliver

1198 0

Легендарният спринтьор Марк Кавендиш (Deceuninck-QuickStep) спечели четвъртия етап от Обиколката на Франция след драма до последните метри. Това беше 31-ва победа в етап от “Тура” в кариерата на 36-годишният ветеран. Брент Ван Мур (Lotto Soudal), поднесе изненадата в етапа, след като беше в откъсване през целия ден и се бори до последно за победата, но беше застигнат във финалните 100метра от спринтьорските отбори. Спринтьорът на Deceuninck-QuickStep “надскочи” Насер Боани (Arkéa-Samsic) и Яспер Филипсен (Alpecin-Fenix) за победа, напомняща за победата му на същото трасе през 2015-та година срещу Андре Грайпел.

Днешният етап беше с дължина от едва 150,4км и беше единственият етап с общ старт от тазгодишното издание на “Тур Дьо Франс”, в който нямаше нито едно категоризирано изкачване.

Стартът на състезанието започна с организиран протест на състезателите, които спряха за около минута след развяване на флага за старт. Протестът беше, заради вчерашните инциденти и лошото обозначаване на трасето от страна на организаторите. Последваха още 10 километра, в които цялата група се движеше заедно, след което двама състезатели се откъснаха успешно напред. Това бяха Брент Ван Мур (Lotto Soudal) и Люк Перишон (Cofidis).

Авансът на двамата бегълци не надскочи 2’50” в нито един момент от деня, тъй като много от спринтьорските отбори поддържаха високо темпо през целия етап.

Нещата останаха непроменени в продължение на близо 100км, когато като двойката все още водеше с около 1’20” преминавайки през междинния спринт, който беше поставен на 36,1км преди края. Ван Мур премина пръв спринта, като за колоездачите в основната група останаха най-много 15 точки, които да си оспорват претендентите за зелената фланелка (носена от най-добрия спринтьор). Кавендиш и неговият съотборник Михал Морков преминаха първи от основната група, следвани от Насер Боани.

Перишон и Ван Мур останаха заедно в продължение на 20км, когато техният аванс беше от 40 секунди. Двамата се атакуваха един друг, което вредеше на темпото им и групата ги застигаше. В крайна сметка, Ван Мур се откъсна сам напред на 15км преди края.

Ван Мур успя да увеличи разликата между него и групата, като на 12км преди финала, той имаше преднина от 55 секунди, която дори успяваше да надгражда. Белгиецът не се отказваше и авансът му надскочи една минута при навлизане в последните 10 километра от етапа. След като през целия ден спринтьорските отбори си поделяха работата, точно в най-важния момент настъпи неразбирателство, затова кой да догонва самотния лидер.

Той продължаваше да държи тази минута аванс до последните 6 км, когато от Deceuninck-Quick-Step най-накрая да започнаха усилено преследване. Разликата започна да се топи много бързо и Ван Мур навлезе във финалните 4км 42 секунди преди основната група.

Ван Мур трябваше да губи по 10 секунди на километър, което все пак се случи, тъй като последния километър вървеше в леко изкачване, което достигна до 5% за момент. И все пак, белгиецът се представи възхитително, въпреки че беше застигнат и в последствие задминат от спринтьорите.

В генералното класиране нямаше никакви размествания, като Матю Ван Дер Пул (Alpecin-Fenix) продължава да е лидер с 8 секунди пред втория Жулиян Алафилип (Deceuninck-QuickStep) и на 31 пред Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) и Ваут Ван Аерт (Jumbo-Visma)

Топ 10 на етап 4:

1 Mark Cavendish (GBr) Deceuninck-QuickStep 3:20:17

2 Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsзic 0:0:00

3 Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix 0:0:00

4 Michael Matthews (Aus) Team BikeExchange 0:0:00

5 Peter Sagan (Svk) Bora-Hansgrohe 0:0:00

6 Cees Bol (Ned) Team DSM 0:0:00

7 Christophe Laporte (Fra) Cofidis 0:0:00

8 Mads Pedersen (Den) Trek-Segafredo 0:0:00

9 Boy van Poppel (Ned) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 0:0:00

10 André Greipel (Ger) Israel Start-up Nation 0:0:00

 

Генерално класиране след етап 4:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix 16:19:10

2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep + 0:00:08

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers + 0:00:31

4. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma + 0:00:31

5. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe + 0:00:38

6. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates + 0:00:39

7. Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team + 0:00:40

8. Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic + 0:00:40

9. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies + 0:00:45

10. David Gaudu (Fra) Groupama-FDJ

+ 0:00:52

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички