Тур дьо Франс: Поредица от ужасяващи падания и победа за Тим Мерлие в етап 3


Тур дьо Франс: Поредица от ужасяващи падания и победа за Тим Мерлие в етап 3
Снимка: Getty Images

1594 0

Тим Мерлие (Alpecin-Fenix) спечели третия етап на Тур дьо Франс след хаотичен финал в градчето Понтиви. Триумфът на Alpecin-Fenix е дори още по-голям, тъй като Яспер Филипсен завърши на втора позиция, а Матю Ван Дер Пул задържа жълтата фланелка. Насер Боани (Arkea Samsic) остана на трета позиция. Етапът беше белязан от купища катастрофи, в които бяха замесени и някои от основните фаворити за генералната победа.

Етап 3 на Тур дьо Франс отнесе “пелотона” на 182,9 километра от южен Бретан през Лориен до Понтиви, като даде на спринтьорите първата възможност да блеснат в състезанието. Маршрутът предлагаше едва две категоризирани изкачвания и двете от 4-та категория - “Côte de Cadoudal” на 91км след старта и “Côte de Pluméliaeu” на 148км.

Откъснала се група се сформира още от старта на етапа, като носителят на фланелката за катерачи - Иде Шелинг (Bora-Hansgrohe) беше първият атакуващ. Сирил Барт и Максим Шевалие, Джеуе Уоуейс (Cofidis) и Михаел Шар (AG2R) се присъдениха към Шелинг, за да образуват откъсването на деня. Техният аванс се придържаше между 2’30” и 3’00” в първите часове на състезанието.

Герант Томас (Ineos Grenadiers) стартира драмата, когато изкълчи рамото си при катастрофа на оставащи 145 километра до края на етапа - инцидент, при който Робърт Хесинг (Jumbo-Visma) също пострада и напусна надпреварата. Уелсецът от Ineos успя да застигне основната група, подпомаган от своите съотборници Люк Роу, Дилан Ван Барле и Джонатан Кастровиехо.

Последните километри за деня бяха провалени от поредица от катастрофи, в едно, от които беше замесен и Примож Роглич (Jumbo-Visma), който падна на 9км преди финала и изостана на 1’20” зад победителя в етапа.

Следваща катастрофа се случи на 4км преди финала, когато на един от многото тесни завои, на който около 7-8 колоездачи излетяха от шосето. Сред тях бяха Джак Хейг (Bahrain Victorious), който преустанови участието си, заради счупена ключица и Арно ДеМар, който за щастие се отърва без големи последствия. Тадей Погачар (UAE Team Emirates) също беше спрян, заради катастрофата, но успя да се спаси от падане.

Двама от най-добрите спринтьори - Кейлъб Илън (Lotto Soudal) и Петер Саган (Bora-Hansgrohe) също паднаха на 150 метра от финала. Илън загуби баланс и залитна, като повлече със себе си и Саган. Така участието на Кейлъб Илън в Обиколката на Франция приключи, тъй като и той е счупил ключица.

В резултат на катастрофите само Ричард Карапаз (Ineos Grenadiers) и Жулиян Алафилип (Deceuninck-QuickStep) успяха да избегнат загуба на време сред претендентите за генерално класиране. Група колоездачи, сред които бяха Погачар и Томас се прибраха на 26 секунди зад победителя.

Топ 10 на етап 3:

1. Tim Merlier (Bel) Alpecin-Fenix

2. Jasper Philipsen (Bel) Alpecin-Fenix

3. Nacer Bouhanni (Fra) Team Arkea-Samsic

4. Davide Ballerini (Ita) Deceuninck-QuickStep

5. Sonny Colbrelli (Ita) Bahrain Victorious

6. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep

7. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

8. Cees Bol (Ned) Team DSM

9. Anthony Turgis (Fra) TotalEnergies

10. Maximilian Walscheid (Ger) Qhubeka-NextHash

Генерално класиране след етап 3:

1. Mathieu van der Poel (Ned) Alpecin-Fenix

2. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck-QuickStep

3. Richard Carapaz (Ecu) Ineos Grenadiers

4. Wout Van Aert (Bel) Jumbo-Visma

5. Wilco Kelderman (Ned) Bora-Hansgrohe

6. Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates

7. Enric Mas Nicolau (Spa) Movistar Team

8. Nairo Quintana (Col) Team Arkea-Samsic

9. Pierre Latour (Fra) TotalEnergies

10. Sergio Higuita Garcia (Col) EF Education-Nippo

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички