“Тур дьо Франс” 2021: Кои са големите имена, които ще спорят за победата?


“Тур дьо Франс” 2021: Кои са големите имена, които ще спорят за победата?
Снимка: Getty Images/Guliver

4168 0

Стартът на най-прочутото колоездачно състезание - “Тур дьо Франс”, е тази събота! Точно 184 колоездачи ще застанат на старт на смятаното за върховно изпитание в света на спорта. Всеки колоездач има строго определена цел, която ще гони и ще се надява да достигне, но фаворитите за генералната победа в Обиколката на Франция винаги са представлявали най-голям интерес в колоездачния свят. Ето и кои са големите претенденти тази година:

Тадей Погачар (UAE Team Emirates)

Погачар спечели “Тура” през миналата година, след драматичен последен етап, в които надделя над сънардоника си Примож Роглич, който до тогава беше лидер в състезанието и така облече жълтата фланелка в последния възможен момент. 22-годишният словенец е смятан за основния фаворит, затова отново да спечели жълтата фланелка, като основата за тези твърдения са много силните му класирания и през тази година. Погачар спечели три многоетапни състезания през 2021г. (Обиколка на Емирствата, “Тирено Адриатико” и Обиколка на Словения), а също и успя да спечели своята първа голяма еднодневна класика - “Лиеж-Бастон-Лиеж” след финален спринт срещу Жулиян Алафилип. Тази година, Тадей ще има до себе си още по-силен отбор, сред които Марк Хирши, Давиде Формоло, Рафал Майка, Брендън Макнълти и др. Предстои да видим, дали Погачар отново ще бъде над всички или този път ще бъде победен.

Примож Роглич (Team Jumbo Visma)

Роглич несъмнено е сред най-големите фаворити на всяко състезание. Драматичната загуба на “Тура” в последния етап не успя да го повали психически и той успя да спечели Обиколката на Испания за втори пореден път. През тази година, Роглич спечели Обиколката на Баския, където победи именно Погачар и то по-много убедителен начин, което със сигурност ще му даде нужното самочувствие. Интересното е, че през тази година, Роглич проведе подготовката си за Обиколката на Франция по много различен начин в сравнение с миналата. Последното му състезание беше преди повече от два месеца, след което прекара повечето време от подготовката си на висока надморска височина в Тенерифе. Стивън Краусвайк, Ваут Ван Аерт, Тони Мартин, Роберт Хесинг и Себ Къс ще бъдат основните помощници на Роглич към постигане на голямата цел. Всички чакат с нетърпение да видят как ще се представи словенецът в тазгодишният “Тур Дьо Франс” и дали си е взел поука от миналата година.

Герант Томас (Ineos Grenadiers)

Ветеранът от Уелс вече е печелил Обиколката на Франция през 2018г и през този сезон на няколко пъти показа, че е в състояние за нов триумф. Томас спечели Обиколката на Романдия, остана трети в Обиколката на Каталуния, както и в “Критериум Дуфине”. Едно е сигурно и то е, че Герант Томас разполага с най-силният тим от съотборници, като някои от тях, дори могат да го изместят от лидерската позиция в отбора. Ричи Порт се завърна в Ineos през тази година и успя да спечели “Критериум Дуфине”, остана втори в Обиколката на Каталуния, както и в Обиколката на Романдия. Ричи Порт завърши на трето място в миналогодишната Обиколка на Франция и сега отново би искал да направи нещо значимо. Ричард Карапаз също е един от скритите козове на Ineos за победата. Победителят от “Джиро Д’Италия” през 2019-та, не взе участия в много състезания през тази година, но все пак успя да спечели Обиколката на Швейцария. Хора като миналогодишноят победител в “Джирото” - Тао Геген Харт, Михал Квятковски и Джонатан Кастровиехо, ще направят всичко по силите си, за да помогнат за победата на някой от своите лидери.

Саймън Йейтс (Team BikeExchange)

Йейтс се представи силно в “Джиро Д’Италия” и завърши на трето място в генералното класиране, като дори спечели и един от най-тежките етапи в състезанието. Преди това, той спечели Обиколката на Алпите и взе участие “Тирено Адриатико” и Обиколката на Каталуния. Йейтс пристига във Франция с цели 41 състезателни дни и над 6500км тази година и ще бъде интересно в каква форма ще се намира. Тук за BikeExchange е Естебан Чавес, който тази година показа, че се завръща към най-добрата си спортна форма.

Мигел Анхе Лопес (Movistar)

Мигел Лопес премина в тима на Movistar тази година и малко изненадващо започна своят състезателен сезон чак в края на месец април. Въпреки това, Лопес спечели Обиколката на Андалусия миналия месец и се представи много силно в “Критериум Дуфине”. През миналата година, колумбиецът спечели кралският етап в “Тур Дьо Франс” и дълго време се намираше на трето място в генералното подреждане, но Ричи Порт го измести от там в последния етап. Movistar традиционно са един от най-силните тимове, като и сега, освен Мигел Анхе Лопес, изпъкват и имена като Алехандро Валверде, Енрик Мас и Марк Солер.

Ригоберто Уран (Education First Nippo)

Колумбиецът остана втори в Обиколката на Швейцария, като освен това и успя да спечели предпоследния етап (бягане по часовник). Той има едва 15 състезателни дни тази година и засега остава загадка в каква форма ще се намира. Уран има качване на подиума на “Тура”, през 2017-та той остана подгласник на Крис Фрум. Ще бъде изненада, ако повтори този свой успех, но в ветеранът не трябва да бъде подценяван в никакъв случай. Освен Уран, за EF Nippo тук ще бъде и младият Серхио Игита, който неведнъж се е представал солидно в триседмичните обиколки.

Майкъл Уудс (Israel StarUp Nation)

Канадецът е още един от не чак толкова изявените фаворити в тази графа, но и той не бива да бъде отписван. Уудс спечели един от планинските етапи в Обиколката на Романдия, спечели фланелката за най-добър катерач в Обиколката на Швейцария и записа няколко класирания в топ 5 в някои от еднодневните класики. Уудс разплолага със силни съотборници, сред които изпускат Дан Мартин и най-вече 4-кратният победител в “Тур Дьо Франс” и общо 7-кратен в големи обиколки - Крис Фрум. Първоначало, Фрум трябваше да бъде лидер на отбора, но той все още не се намира в старата си форма, заради тежката катастрофа през 2019-та, от която все още се възстановява.

Сред претендентите по-скоро за топ 10, отколкото за подиума, трябва да отбележим също и французите Давид Годю и Гьом Мартен, традиционно добре представящите се колоездачи на Astana - Йон Изагире и Якоб Фулсанг, ветеранър и бивш победител Винченцо Нибали, Найро Кинтана, Пейо Билбао, Бен О’Конър, Вилко Келдерман и Емануел Бухман от тима на Bora-Hansgrohe.

Освен най-добрите многоетапни състезатели, “Тур Дьо Франс” събира на едно място и най-добрите спринтьори. И тази година в борбата за зелената фланелка ще се включат: Петер Саган, който е 7-кратен победител в тази категория, Кейлъб Илън, който спечели три етапа миналата година, Ваут Ван Аерт, който пък взе два, Марк Кавендиш, който има 30 етапни победи в “Тур Дьо Франс” през цялата си кариера, Мадс Педерсен, Майкъл Матюс, Сони Колбрели, Арно ДеМар, Андре Грайпел, Кеес Бол о други.

Първият етап ще се проведе на 26-ти юни (събота) и е с дължина от 197,8км от Брест до Ландрерно.

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички