"Има пари, но няма кой да ги вземе": Спортният министър обяви премиите на шахматистките


"Има пари, но няма кой да ги вземе": Спортният министър обяви премиите на шахматистките
Снимка: скрийншот

964 0

Министърът на младежта и спорта - Димитър Илиев, отговори на нападките по свой и адрес на държавата относно финансирането на българските шахматисти.

Само преди дни България завоюва европейската титла за жени, давайки ни голям повод за гордост. Успехът от своя страна направи още по-актуален въпроса с липсата на пари в този спорт у нас. Той бе повдигнат преди месеци, но промяна все още липсва.

Спортният министър пожела да подчертае, че това не е по вина на Министерството. Той заяви категорично, че средства има, но няма федерация, на която да бъдат преведени. Все пак, от думите му става ясно, че по въпроса се работи.

Какво каза той?

"Това, което виждам в последните дни, е неправилно. Навсякъде се казва, че няма стотинка държавно финансиране към шахматистките, които постигнаха успех. Това е вярно, но трябва да се каже, че държавата иска да даде, но няма на кого. Държавата не дава пари на състезателите, а на федерациите, а такива няма", заяви Димитър Илиев и продължи.

"Няма такава федерация, която да може да получи финанси от спорта. При 70 милиона средства, изплатени към спорта, как да няма пари за шаха. Шахматната общност трябва да се помири, да заровят томахавките и да работят както трябва. Да, без финансиране са, но защото няма федерация, която да ги получи. Това настройва хората против държавата, а не трябва да е така", добави той и обърна внимание на промените в наредбата за премии на спортистите ни.

"Ние променихме наредбата за премиите, като за първи път в историята на българския спорт младите, преди мъже и жени, ще получават премии от държавата при спечелването на световни и европейски титли. Ще получават между 10 000 и 20 000 лв. Всяко от момичетата в шахмата ще получи по 10 000 лева, колкото и треньорът им. Това са бонуси. Най-важните критерии са резултатите от предходната година. С резултатите в шаха, догодина за него трябва да има огромен бюджет, но не знам кой ще го вземе.

Има една федерация, която е от 2022 г., която обаче няма да бъде призната от международната федерация. Имам информация, че никога няма да получи международен лиценз, защото в миналото хора от ръководството са били забъркани в корупционни скандали. Има 6 федерации, като някои не искат да работят с другите. Сега правим одит на начина по получаване на лиценз. Има и сигнали, че са създавани клубове, за да има бройка за създаване на федерация. Това са 7-8 папки с документи, които трябва да бъдат прегледани от юристи, за да се провери за нарушения.

Тук не става въпрос кой на кого е симпатичен, а да се намери истината. Имах среща и с едните, и с другите. Искам да седнат тези хора на една маса, но понякога конфликтите между личностите са толкова големи, че изглеждат непреодолими“, завърши Димитър Илиев.

Междувременно бащата на една от родните състезателки сподели за изумителната сума, похарчена от семейството му.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички