Хюстън, имате проблем - пращаме щангисти!


Хюстън, имате проблем - пращаме щангисти!

1212 0

Тъкмо когато изглеждаше, че шоуто "Вдигане на тежести в България" е към края си, продуцентите ни изненадаха с нов вълнуващ епизод. В основата на сюжета е сензационен обрат - петима родни щангисти поеха към световното първенство в Хюстън (21-29 ноември), въпреки че през пролетта 11 национали бяха уличени с допинг.

Как изобщо е възможно това?

Необходима е кратка ретроспекция с динамичен монтаж и с анонс "Досега в сериала видяхте". След тежка битка бе доказано, че забраненото вещество (нандролон) е попаднал в състезателите не по тяхна вина, а заради замърсена добавка на фирмата-доставчик на медикаменти. Затова наложените наказания бяха по-леки от обичайното.

Правилникът на международната федерация (IWF) обаче е категоричен - при 9 или повече положителни проби в рамките на една календарна година, съответната национална централа се глобява с 500 000 долара и губи право на участие в следващата олимпиада. Присъдата бе потвърдена от министър Красен Кралев след срещата му с шефа на IWF Тамаш Аян. Участие на световното въобще не се планираше, а националният отбор бе разпуснат.

В последния момент БФВТ промени решението си и извика на пожар Стилян Гроздев, Петър Ангелов, Александър Димитров, Божидар Андреев и Васил Господинов. Тяхната задача на шампионата на планетата ще бъде да...осигурят квоти за Рио 2016. После юристите на федерацията щели да се борят за допускане до олимпиадата.

Дотук със скучната част. Предстои най-забавното - мисия "Хюстън" ще бъде финансирана от бюджета, като Кралев е отпуснал 62 825 лв. В мотивите на министъра е записано, че на световното може да се стигне до трансфер на някои от българските щангисти в други държави, а получените пари да бъдат използвани за плащане на част от глобата (информацията е на dnevnik.bg).

Осмислихте ли го добре? Държавата, тоест всички ние, отпуска кредит на федерацията, която ще представи стоката си на престижно търговско изложение. И евентуалната печалба ще покрие старите бакии на същата федерация, за да може в бъдеще да забърква нови бакии.

Защо кредит? Ами въпросната заповед е разписана срещу писмена гаранция от шефовете на БФВТ, че ще върнат вече усвоени държавни средства в размер на 82 000 лв., за които няма отчетни документи.

Еnough is enough. Това били първите думи на Аян при срещата с Кралев в началото на месеца. Тоест на унгареца му писнало да се занимава с допингирани щангисти от България. И показал списък с близо 60 положителни проби от 1976 г. насам.

Ами не сте познал, г-н Аян. Никога не ни е достатъчно. Вие ни наказвайте, ама ние ще вадим нови и нови национали. Петима вече пътуват за световното. Хюстън, имате проблем!

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от ЦСКА


Тибо Вион - бекът-нападател, който тренира с Хълк, игра с Погба и впечатли Порто и Дортмунд

  През 2016 година френско издание пише за бека Тибо Вион, че е претърпял много обрати в кариерата си, при това...

Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама