Христо Христов донесе МЕДАЛ на България! Остана близо до голямата мечта на Световното по вдигане на тежести


Христо Христов донесе МЕДАЛ на България! Остана близо до голямата мечта на Световното по вдигане на тежести
Снимка: Liubomir Asenov / LAP.bg

6370 0

Христо Христов спечели втори медал в отделно движение за България на Световното първенство по вдигане на тежести в Рияд, Саудитска Арабия. Той грабна среброто в изхвърлянето в категория до 109 килограма, като се справи със 181 килограма. Христов записа общо двубой от 392 килограма, което му отреди четвъртото място. Именно на тази позиция финишира и Божидар Андреев, който също грабна медал в отделно движение.

Христов приключи с 1 двубой повече от резултата, който записа през 2022 година, за да стане европейски шампион.

Христо потегли отлично в изхвърлянето, като безпроблемно първо се справи със 176 килограма, а след това и със 181. Третият му опит бе на 184 килограма, но не бе успешен. На изхвърляне по-добър резултат даде единствено Акбар Джураев, който се справи с впечатляващите 189 килограма (от трети опит, след като от втори не успя).

Последва изтласкване, което поне на хартия е по-слабото му движение. Той отново се справи с първите си два опита - съответно 205 и 211 килограма. Третият му бе на 215, но не съумя да се справи.

Акбар Джураев от Узбекистан грабна злато на изхвърляне (189) и сребро на изтласкване (226) и спечели световната титла с двубой от 415 килограма. Неговият сънародник Руслан Нурудинов спечели златото на изткласкването (227) и остана втори в двубоя с 407 килограма. Христов завърши четвърти с двубой от 392 килограма, а пред него бе и Дадаш Дадашбайли от Азербайджан с 403 килограма.

ИЗХВЪРЛЯНЕ

Заявката на българския представител бе сред най-високите и той трябваше да почака своя ред. Първият опит за Христов дойде на 176 килограма за голямото му завръщане на най-високата сцена. Той нямаше никакъв проблем и излезе временно на първо място с безупречен опит.

След по-дълга пауза Христов излезе за втори опит, който бе на 181 килограма. И този път българинът бе изключително стабилен и се справи безпроблемно.

След неуспешен опит за 184 килограма от Дадаш (Азербайджан) стана ясно, че Христов със сигурност ще вземе медал от движението.

Веднага след това излезе и Христов в опит за 184 килограма, но за съжаление, този път не успя. След следващите състезатели ще стане ясно и какъв ще е медалът му - дали ще остане сребърен, или ще стане бронзов.

Узбекистанецът Руслан Нурудинов не успя със своя опит и стана ясно, че Христов ще бъде СЪС СРЕБРО В ДВИЖЕНИЕТО!

Единствено Акбар Джураев записа по-добър резултат при изхвърлянето в сравнение с българина - той успя да се справи с изумителните 189 килограма от третия опит (след като във втория не успя да се справи с тях).

ИЗТЛАСКВАНЕ

На това движение Христов не бе с толкова внушителна заявка спрямо останалите и излезе втори. Той бе заявил 205 килограма за първия опит, като съумя да се справи.

Вторият му опит дойде на 211 килограма. Българинът успя да се справи и си гарантира двубой от минимум 392 килограма към момента. Предстои му и трети опит.

Третият опит за Христов дойде на 215 килограма, но за съжаление, в това движение също третият му опит не бе успешен. Така той финишира с двубой от 392 килограма (ако бе успял с двата си трети опита в движението, щеше да запише двубой от 399 килограма).

В това движение приключи доста преди останалите, тъй като бе с по-малки опити в сравненеи с изхвърлянето, така че му предстоеше да изчака още доста, преди да научи крайното класиране.

Акбар Джураев се справи с 220 килограма още в първия си опит и събра двубой от 409 килограма, с което почти със сигурност предреши битката.

В изтласкването той завърши 8-и. Руслан Нурудинов бе най-добър в движението с 227, докато Джураев, който даде най-добър двубой, завърши със сребро на изткласкване с 226. Нурудинов опита да изпревари сънародника си, но третият опит на 236 килограма бе неуспешен.

ПРЕДИ СТАРТА

Световно първенство по вдигане на тежести по ТВ: Къде да гледаме борбата за медали на Христо Христов?

Христо Христов е шампион от Европейското първенство през 2022 година, което се проведе в Тирана, Албания.

Той се закани от летището преди заминаването към Саудитска Арабия, че ще видим новия Христо!

Припомнете си как Божидар Андреев бе ощетен на Световното първенство по вдигане на тежести.

До момента България бе представена от Иван Димов (6 септември - до 61 килограма), Валентин Генчев (7 септември - до 67 килограма), както и Божидар Андреев (11 септември - до 81 килограма).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички