Гордостта на България Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей на 6 април


Гордостта на България Румяна Нейкова празнува 50-годишен юбилей на 6 април
Снимка: Getty Images/Guliver

2198 0

Българката Румяна Нейкова - една от най-великите спортистки в историята на световното гребане, празнува 50-годишен юбилей в днешния 6 април!

Тя е родена в град София и започва да се занимава с академично гребане през 1985 година в "ЦСКА" под ръководството на Верка Алексиева (На 01.05.2003 г. подписва с Клуб по академично гребане "Черно море" и се състезава за него до края на спортната си кариера).

Първият ѝ по-голям успех идва през 1989 г., когато става световна вицешампионка за девойки, а през следващата година става и световна шампионка за девойки. 

Румяна Нейкова може да се похвали с три медала от олимпиади - сребърен в Сидни 2000, бронзов в Атина 2004 и златен в Пекин 2008. Тя е и двукратна световна (Севиля 2002 и Милано 2003) и европейска шампионка (Познан 2007)!

Нейкова е една от едва тримата български спортисти с пълен комплект олимпийски медали и е в първата десетка по брой на спечелени отличия от най-значимия спортен форум. Тя е и сред едва тримата наши състезатели, печелили олимпийска титла на над 35-годишна възраст.

"Златната" Олимпиада в Пекин беше последното голямо състезание за Руми Нейкова, а в следващите години тя бе треньор на националите и директор в Българска федерация по гребане. Два пъти е коронясвана за Спортист №1 на България - през 2002 и 2008 година, а през 2009-а получава Орден "Стара планина" I степен "за изключителния ѝ принос за развитието на физическото възпитание и спорта".

Екипът на SPORTLIVE.BG честити 50-годишния юбилей на Румяна Нейкова и ѝ желае крепко здраве!

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички