Габриела Петрова: За последно използвах мелдоний през септември


Габриела Петрова: За последно използвах мелдоний през септември
Снимка: Getty Images/Guliver

2016 0

Най-добрата спортистка на България Габриела Петрова е категорична, че към настоящия момент не е със спрени състезателни права и в никакъв случай не е използвала допинг и въпросния медикамент "мелдоний", заради който тройната скачачка е дала положителна проба при последната проверка от WADA.

В неделя стана ясно, че основната ни надежда за медал от Олимпийските игри е дала положителна допинг проба за веществото, открито в тялото на още 140 атлети в световен мащаб.

"Първо искам да кажа - не съм дошла да се оправдавам, а да кажа цялата истина. Имаше 10 различни версии в медиите, заставам пред вас с гордо вдигната глава и категорично заявявам, че не съм нарушила антидопинговите правила и никога не съм почернила България", започна спортист №1 на България. 

"През 2015 година съм употребявала медикамент, който съдържа мелдоний. УАДА обяви през септември забранените вещества. Аз съм длъжна да следя тези списъци. Знаех, че това вещество, ще бъде забранено, затова преустанових да го приемам през септември месец.

През 2016 година не съм се докосвала съзнателно до този препарат. Това, което не е изяснено, е колко стои той в организма. от тези 140 спортисти, които са уличени в употребата му, никой не е наказан. Аз не съм наказана. Уведомена съм, че има наличие на това вещество в моя организъм и съм дала обяснения за това. Изчакваме тяхното решени. Но не съм със спрени състезателни права", каза още Габриела.

Тя разкри, че е използвала препарата 3 седмици, тъй като така пише в упътването.

"Консултирахме се с лекаря на националите дали е нормално да го приемам. Благодарение на нашите тренировки, има преумора на организма и търсим начин за по-бързо възстановяване. Аз съм го използвала 3 седмици", сподели Петрова.

"Имам притеснения за Олимпиадата. НЕ съм спряла да тренирам до момента, в който излезе решение. Вярвам , че истината е само една - няма как да се измисли нещо друго. Въпросът е дали WADA ще признае, ако е допуснала такава грешка. Струва ми се нелогично 150 души да не знаят, че препаратът е забранен. На мен не ми звучи странно", допълни Габи относно Олимпиадата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички