Най-добрият спортист на България изгърмя с допинг


Най-добрият спортист на България изгърмя с допинг

2544 0

Спортист номер 1 на България за миналата година - Габриела Петрова, е хваната с допинг! Става въпрос за веществото мелдоний - същото, с което беше хваната и руската топ тенисистка Мария Шарапова.

Петрова била тествана през февруари и точно тази проба се оказала положителна. След новината, че резултатът е положителен за мелдоний, лекоатлетката първоначално е поискала отваряне и анализ на контролната втора проба, но впоследствие се е отказала от това си право, пише в. "Сега".

Според информацията Петрова е спряла ползването на препарата още през октомври 2015 година, но въпреки това е дала положителна проба четири месеца по-късно. Както е добре известно, WADA включи препарата в забранителния си списък от началото на 2016 година, след като е обмисля решението през цялата минала година.

Габриела Петрова смята да се защитава с тезата, че препаратът е останал в организма й много след като тя е спряла да го употребява. Мелдоният бе забранен от 1 януари 2016-а, а най-добрата спортистка на България твърди, че не го е ползвала поне два месеца преди това. Идентични тези защитават и повечето от останалите спортисти с положителни проби. Производителят на препарата казва, че за да се изчисти веществото от организма са нужни няколко месеца, докато WADA твърди, че това може да стане за до две денонощия. Досега официално наказани хванати спортисти с мелдоний няма, но санкцията за допинг може да достигне до 4 години!

Мелдоният се произвежда от латвийската компания "Гриндекс" под търговската марка "Милдронат". Счита се, че препаратът повишава издържливостта и намалява признаците на умора, макар че официално това е антиисхемично лекарство. Преди няколко дни говорителят на световната антидопингова агенция (WADA) Бен Никълс обяви чрез Twitter, че вече има отчетени 123 положителни проби за мелдоний в световен мащаб. В спортните среди, а сред феновете усилено се говори, че скандалите около препарата представляват "разчистване" на конкуренция, тъй като говорим за препарат, вземан предимно от източноевропейци и производство на компания, която не е американска или от Западна Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички