Европа и част от света поискаха Русия - вън от световния спорт, България каза "не"


Европа и част от света поискаха Русия - вън от световния спорт, България каза "не"
Снимка: Getty Images

2687 0

Голяма част от страните в Европа са призовали за спиране членството на руските спортни съюзи в международни федерации, както и прекратяване излъчването на международни спортни събития на територията на страната. Причината за това е войната, която Русия продължава да води в Украйна.

Според "РБК Спорт" спортните министри на 30 държави са подписали съвместна декларация за предстоящи санкции в сферата на спорта към Русия и Беларус. Това обяви на пресконференция спортният министър на Полша Камил Бортничук. 

Декларацията е подписана от 25 от 27-те страни-членки на Европейския съюз. Тези, които не са подкрепили идеята, са Унгария и България. Извън ЕС инициативата са одобрили Великобритания, САЩ, Канада, Норвегия, Исландия, Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея, Япония и Лихтенщайн. 

"Искаме спиране на членството на руски и белоруски спортни съюзи в международни федерации, изключване на представителите на тези две страни от ръководните органи на международните федерации, спиране на телевизионните предавания на международни спортни събития на територията на Русия и Беларус.

Призоваваме всички международни спортни федерации да вземат под внимание по-горе посочените принципи и благодарим на тези федерации, които вече взеха мерки. Тези ограничения трябва да се прилагат, докато отново не стане възможно сътрудничеството, основано на всеобщите правила", каза Бортничук. А ето какъв призив отправи към МОК Владимир Кличко. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички