Eтапна победа за Йон Изагире и нов лидер в Обиколката на Баския


Eтапна победа за Йон Изагире и нов лидер в Обиколката на Баския
Снимка: Getty Images/Guliver

956 0

Йон Изагире (Astana) се поздрави с победа в четвъртия етап на Обиколката на Баския след финален спринт в група от 6 състезатели, които се бяха откъснали след последната височина за деня. Един от тази група беше Брандън Макнълти (UAE), който успя да вземе лидерската фланелка.

Днешният етап беше най-дългият от Обиколката на Баския, 189км от Витория-Гастейс до Хондарибия с късно стръмно изкачване от първа категория, последвано от спускане до финала. Теренът предлагаше добра възможност за успех на откъснала се група.

Състезанието започна и атаките в опит за откъсване не закъсняха. Но никой не беше оставен да се откъсне успешно пред останалите. Групата поддържаше много висока средна скорост в началото на етапа (близо 50км/ч), което не позволяваше на никой да се откъсне напред.

50км след старта, колоездачите преминаха през изкачването от трета категория “Deskagra”, което представляваше къса, но стръмна височина. Хуан Педро Лопес (Trek) премина пръв през височината пред Антони Перес (Cofidis) и Жеверсон Капеда (Caja Rural). Час след старта, средната скорост беше 51,1км/ч.

След изминати 80км, все още всички продължаваха да се движат заедно и без откъсвания. В навлизането на височината “Alkiza”, Марк Хирши (UAE) скочи в атака, последван от Иде Шелинг (Bora-Hansgrohe) и Жеферсон Капеда (Caja Rural). И този път бегълците бяха хванати, но почти веднага след това, Кепеда отново атакува, този път заедно с Гьом Мартен (Cofidis) и Бен О’Конър (AG2R). Тримата успяха да отворят малка разлика след приключване на изкачването. Хуан Педро Лопес атакува и успя да прихване тримата бегълци, така групата начело наброяваше четирима колоездачи.

110км след началото на етапа, откъсването най-накрая стана факт. Квартетът начело трупаше разлика пред основната група. Бен О’Конър спечели първия междинен спринт за деня, когато разликата между бегълците и основната група беше нарастнала до 2’50”. О’Конър и Мартен се намираха най-напред в главното класиране от бегълците, но и двамата бяха на над 4 минути изоставане и не представляваха опасност за лидерите. В същото време отборът на Astana задаваше темпото в основната група.

51км до финала, групата продължаваше да бъде водена от Astana, когато разликата от бегълците започна да се стопява. В навлизане на височината от втора категория, бегълците бяха на 2’05” пред групата на фаворитите. От Movistar излезнаха начело след започване на дългото 8км изкачване и разликата започна да пада още повече. Хуан Педро Лопес атакува от откъсването, последван от Бен О’Конър, но Мартен и Капеда не успяха да ги последват. Така начело останаха само двама състезатели. О’Конър и Лопес изкачиха височината с 40” преднина от основната група.

36,5км преди финала, колоездачите на UAE се намираха в челните позиции на групата, Марк Хирши задаваше темпото, плътно следван от Брендън Макнълти и Тадей Погачар. Разликата спадна до под 30” на 33км преди края. С навлизане в последните 30км, битката за позиции преди започване на финалното изкачване покачи още темпото и така двамата останали бегълци бяха хванати на 25км преди финала.

Рано след започване на височината, Якоб Фулсанг (Astana) и Микел Ланда бяха първите, които се осмелиха да атакуват. Естебан Чавес (Bike Exchange) и Брендън Макнълти (UAE) прихванаха Ланда и тримата се откъснаха на няколко метра пред останалите от групата на фаворитите.

Макнълти и Ланда се откъснаха от Чавес и успяха да разкъсат лидерската група, която остана от едва 15-18 състезатели. Йонас Вингегаард (Jumbo-Visma) прихвана Макнълти и Ланда малко преди приключване на изкачването.

След започване на спускането, Естебан Чавес и Пейо Билбао (Bahrain Victorious) се откъснаха пред останалите. Група от още четирима състезатели се откъсна от фаворитите и прихванаха Чавес и Ланда. Така Макнълти, Билбао, Вингегаард, Чавес, Бухман и Изагире се откъснаха пред групата на Роглич и Погачар. Разликата между двете групи нарастваше и на 10км преди финала тя беше достигнала 30 секунди. Това поставяше Брендън Макнълти в ситуация на временен лидер в генералното класиране.

Във финалните 5км, разликата се увеличи на над 40 секунди. Последваха атаки на Бухман и Макнълти, които бяха безуспешни, но пък разликата между бегълците и лидерската група нарастна още повече. С навлизане в последния километър, Чавес тръгна пръв да спринтира, но беше застигнат и задминат. Пейо Билбао и Йон Изагире финишираха заедно, но след преглеждане на фотофиниша стана ясно, че Изагире печели етапа, а Билбао остана втори. Брендън Макнълти остана трети, което му донесе 4 бонус секунди. Макнълти пристигна на финала на 49” пред Роглич и Погачар, като така успя да излезе начело в генералното класиране на 23 секунди пред Роглич. Йонас Вингегаард пък се завърна в топ 3 на генералното класиране на 28” зад Макнълти и на 5” зад своя съотборник Примож Роглич.

Топ 10 на етап 4:

1 Ion Izagirre Insausti (Spa) Astana-Premier Tech 4:17:07

2 Pello Bilbao Lopez De Armentia (Spa) Bahrain Victorious

3 Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates

4 Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma

5 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe

6 Esteban Chaves Rubio (Col) Team BikeExchange 0:00:02

7 Patrick Bevin (NZl) Israel Start-up Nation 0:00:49

8 James Knox (GBr) Deceuninck-QuickStep

9 Quinten Hermans (Bel) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux

10 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team

 

Топ 10 в генералното класиране:

1 Brandon McNulty (USA) UAE Team Emirates 12:25:21

2 Primoz Roglic (Slo) Jumbo-Visma 0:00:23

3 Jonas Vingegaard (Den) Jumbo-Visma 0:00:28

4 Pello Bilbao Lopez De Armentia (Spa) Bahrain Victorious 0:00:36

5 Tadej Pogacar (Slo) UAE Team Emirates 0:00:43

6 Adam Yates (GBr) Ineos Grenadiers 0:01:02

7 Emanuel Buchmann (Ger) Bora-Hansgrohe 0:01:07

8 Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team 0:01:13

9 Ion Izagirre Insausti (Spa) Astana-Premier Tech 0:01:15

10 Mikel Landa Meana (Spa) Bahrain Victorious 0:01:23

 

Автор: Иван Андреев

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички