Двоен триумф за България в кат до 61 кг на Европейското по щанги


Двоен триумф за България в кат до 61 кг на Европейското по щанги
Снимка: БГНЕС

1322 0

България постигна двоен триумф в категория до 61 кг на Европейското първенство по вдигане на тежести в София. В "Арена София" в столицата Габриел Маринов стана европейски шампион за първи път в кариерата си с двубой от 281 кг (121 в изхвърлянето и 160 в изтласкването).

Среброто отиде за Иван Димов, който бе измъчван от проблем в коляното, и остана на само 1 кг по-малко от своя сънародник след 130 кг в изхвърлянето и 150 кг в изтласкването.

Иван Димов спечели среброто

Трети на почетната стълбичка се качи представителят на Грузия Шота Мишвелидзе с двубой от 272 кг (125 кг в изхвърлянето и 147 кг в изтласкването).

Димов поведе в първото движение, след като излезе последен на подиума и вдигна 130 кг. Последваха два неуспешни опитаа на 133 кг. От своя страна Маринов излезе на 118 кг за първия си опит и го преодоля, преди да се провали на 121. След като изхвърли тежестта, той бе на пето място преди второто движение.

В изтласкването Димов стартира с два неуспешни опита на 150 кг. 21-годишният ни щангист обаче съумя да се справи от третия опит на същата тежест. Маринов път стартира от 152 кг, а във втория опит успя на 160. Това го направи недостижим на върха, което доведе и до отказ за правене на трети опит.

Извън крайното подреждане дойде обаче и лоша новина за нашия отбор. Американецът Хемпдън Морис събра двубой от 297 кг, с което избута Димов извън челната десетка в олимпийската квалификация.

Така България вече има два златни, един сребърен и два бронзови медала от шампионата на Стария континент. Вчера Надежда Мей-Нгуен донесе бронз в изхвърлянето в кат. до 45 кг, а по-рано днес Ангел Русев ликува с четвърта европейска титла, след като бе над всички в категория до 55 кг - в същата категория бронз в многобоя взе 17-годишният ни дебютант Джан Зарков.

Утре в зала "Арена София" от 20:00 часа наше време стартира битката за медалите в категория до 67 кг при мъжете с участието на Валентин Генчев и Диан Пампорджиев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички