Велико: Ангел Русев пак първи - въпреки контузия, млад българин бе сензацията, България взе куп медали на Европейското по вдигане на тежести


Велико: Ангел Русев пак първи - въпреки контузия, млад българин бе сензацията, България взе куп медали на Европейското по вдигане на тежести
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

3822 0

22-годишният българин Ангел Русев стана първи на Стария континент по вдигане на тежести (до 55 кг) за четвърти път в кариерата си! На Европейското първенство по вдигане на тежести в София българинът бе безапелационен, въпреки че се "обади" стара негова травма в дясното рамо.

Ангел Русев европейски шампион по вдигане на тежести за 4-ти път

Той записа двубой от 244 кг - 135 от изтласкване и 109 от изхвърляне. Освен златото в двубоя - бронз в изхвърлянето и злато в изтласкването. И докато неговият успех бе очакван, то другият българин в категорията поднесе изненадата.

Джан Зарков поднесе голямата сензация и осигури още медали за България

Джан Зарков грабна бронза с двубой от 235 килограма, въпреки че записа сериозно изоставане след изхвърлянето (102 кг). На изтласкването обаче единствено Русев бе с по-добър резултат, след като Зарков регистрира 133 кг. Двубоят единствено на Рамини Шамилишвили бе по-висок - 241.

Така само от тази категория при мъжете България спечели два медала при двубоя (злато и бронз) и три медала от двете движения (злато, бронз и сребо) - общо 5.

Джан Зарков изуми на Европейското по вдигане на тежести в София

Успехът на Русев дойде с голяма воля, тъй като при втория си опит в изхвърлянето Русев получи контузия в рамото. Това е стара травма за Русев, като дясното му рамо го мъчи от години. При третия опит в движението - отново неуспешен, проблемът изглеждаше задълбочен.

Въпреки това 22-годишният ни щангист показа класа и успя да спечели с единствения си успешен опит в изтласкването, след като още първоначално бе заявил най-висок опит от 135 кг и получи доста почивка, преди да се изредят почти всички останали опити общо на всички състезатели. Зарков пък бе безгрешен и в общо шестте си опита от двете движения.

Русев започна със 105 килограма първи опит без никакви проблеми при изхвърлянето. Българинът излезе с втори опит на 109 килограма, но той първоначално не бе признат заради свиване в рамото. Малко след това се случи нещо рядко срещано - без оспорване от нашия щаб, журито се самосезира, образно казано, и реши да признае опита му.

Русев обаче притесни за състоянието си, тъй като е проблемна зона от години за него, а след опита се хвана там. Третият му опит на 111 кг не бе успешен, като още по-притеснително се хвана за рамото след това.

Все пак 105-те килограма му осигуриха бронзов медал в движението. Другият българин в категорията - Джан Зарков, записа три успешни опита, като завърши на осмо място в движението. Той се справи първо с 95 кг, после с 99, а накрая със 102.

Първи при изхвърлянето бе турчинът Шахин Муамер. Той започна със 110 кг на първи опит, след това не се справи със 112 на втори, но от третия ги покори. Зад него остана Рамини Шамилишвили от Грузия, който записа три успешни опита (106, кг, 109 кг, 111 кг).

Българите при изтласкването:

  • Зарков - 123 кг първи опит в изтласкване (успешен)
  • Зарков - 129 кг втори опит в изтласкване (успешен)
  • Зарков - 133 кг трети опит в изтласкване (успешен)
  • Русев - 135 кг първи опит (успешен)
  • Русев - 140 кг втори опит за публиката (неуспешен)
Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички