Българските щангисти постигнаха най-гръмкия си успех през новия век!


Българските щангисти постигнаха най-гръмкия си успех през новия век!
Снимка: Ivan S. Ivanov / LAP.bg

3899 0

България завърши Европейското първенство по вдигане на тежести в албанската столица Тирана с най-гръмкия си успех през новия век. Националите спечелиха първо място в отборното класиране - вече не само при мъжете, както миналата година, а и в общата подредба, което не се бе случвало в историята на родното вдигане на тежести.

Пет титли в общо десетте мъжки категории, 8 медала – 5 златни, 1 сребърен и 2 бронзови само в двубоите, като общо с тези в отделните движения, отличията на страната ни набъбнаха до феноменалните 23, от които 13 златни.

В класирането по нации България стана убедителен победител, както по брой медали, така и по брой титли и при мъжете, и в общото подреждане. Успехът се засилва от факта, че страната ни участва само с 13 състезатели, а изпревари държави с по 17, 19, че и 20 представители.

На изминалото първенство в Тирана шампиони станаха Ангел Русев, Иван Димов, Валентин Генчев, Дейвид Фишеров и Христо Христов, вицешампион е Карлос Насар, а Габриел Маринов и Божидар Андреев грабнаха бронз. Дениз Данев се нареди четвърти, а Васил Маринов е пети в двубоите. В състава на селекционера Иван Иванов на това европейско имаше трима дебютанти, двама от които се върнаха с медали, единият дори със злато.

Целият този успех идва на фона на огромни скандали в българските щанги и след заплахи към Федерацията от страна на спортния министър - Радостин Василев.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички