Атанас Скатов загина в подножието на К2


Атанас Скатов загина в подножието на К2
Снимка: Lap.bg

4717 0

Алпинистът Атанас Скатов е загинал в подножието на К2. Неговото тяло е намерено и се транспортира с хеликоптер до Скарду, съобщиха от Alpine Adventure Guides в Туитър. Българинът е починал след падане при слизане от Лагер 3 под върха К2 (8611 м).

Първоначалните информации за причината за инцидента бяха за скъсване на въже, но от пакистанската агенция, която обслужва експедицията на място, са заявили пред БНР, че въжето е здраво и се предполага, че българинът се е изпуснал.

Скатов е паднал след неуспешен опит за изкачването на втория по височина връх в света К2. Преди няколко дни екипът на Скатов съобщи, че ще направи опит да изкачи върха. От лагера му информираха, че няколко човека са се отказали от изкачването и са се върнали в базовия лагер на 5100 метра. 

Атанас Скатов е единственият българин в експедицията, която опитва да направи зимно изкачване на втория по височина връх в света. На 21 януари Нирмал Пурджа и деветима шерпи влязоха в историята, след като направиха първото успешно изкачване на върха през зимата. 

За него това бе 21-а експедиция в последните осем години и общо четиринадесета атака на осемхилядник. Голямата мечта на роденият в Сливен алпинист бе да изкачи всички осемхилядници, като от нея го деляха четири върха - К2, Шиша Пангма, Броуд Пик и Нанга Парбат.

Скатов вече бе покорил Седемте върха (Seven Summits) - най-високите планински върхове на всички континенти, а сега остана в подножието на една от целите си, втория най-висок връх в света.

Това е трети трагичен случай с български алпинист в последните години. През май 2018 година Боян Петров изчезна при изкачване на Шиша Пангма, а година по-късно Иван Томов загина на Лхотце.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички