Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник

Българският алпинист Атанас Скатов е изкачил успешно връх Гешербрум I, съобщават от фирмата-организатор на експедицията. Това е вторият осемхилядник на Скатов за тази година, след като през месец май той стъпи на Канчендзьонга (8586 м).

Гешербрум I, наричан още Скритият връх, e осмият осемхилядник в кариерата на българския алпинист. Той е висок 8080 м над морското равнище, което му отрежда 11-о място в света. Намира се между Пакистан и Китай.

Алпинистът Иван Томов е загинал на слизане от връх Лхотце

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаитe на слизане от Лхотце (8516м), за това информира специализираният сайт за алпинизъм Summitsweb.com. Пр...

С поредното си постижение сливналията се приближава към т. нар. Хималайска корона – отличие, което се дава на алпинистите, достигнали до 14-те върха на планетата с височина над 8 000 м. До този момент няма българин с такова постижение. Освен това Скатов стана и първият веган, качил се на Еверест.

Атанас Скатов е на поредната си експедиция с група хора от няколко националности, а по информация на организаторите в момента се спуска към Лагер 1. След като възстанови силите си, той ще обяви дали ще слезе в Базов лагер или ще се прехвърли на намиращия се в близост Гешербрум II (8035 м).

Още по темата

Please select answer!