Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник


Атанас Скатов изкачи осмия си осемхилядник

1883 0

Българският алпинист Атанас Скатов е изкачил успешно връх Гешербрум I, съобщават от фирмата-организатор на експедицията. Това е вторият осемхилядник на Скатов за тази година, след като през месец май той стъпи на Канчендзьонга (8586 м).

Гешербрум I, наричан още Скритият връх, e осмият осемхилядник в кариерата на българския алпинист. Той е висок 8080 м над морското равнище, което му отрежда 11-о място в света. Намира се между Пакистан и Китай.

С поредното си постижение сливналията се приближава към т. нар. Хималайска корона – отличие, което се дава на алпинистите, достигнали до 14-те върха на планетата с височина над 8 000 м. До този момент няма българин с такова постижение. Освен това Скатов стана и първият веган, качил се на Еверест.

Атанас Скатов е на поредната си експедиция с група хора от няколко националности, а по информация на организаторите в момента се спуска към Лагер 1. След като възстанови силите си, той ще обяви дали ще слезе в Базов лагер или ще се прехвърли на намиращия се в близост Гешербрум II (8035 м).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички