Още трима катерачи загинаха на Еверест заради задръстване


Още трима катерачи загинаха на Еверест заради задръстване
Снимка: Pixabay

2255 0

Още трима катерачи загинаха на Еверест, съобщиха днес организаторите на експедициите. Така броят на загиналите на най-високия връх тази седмица достига 7 човека. "Още двама индийски катерачи починаха на Еверест вчера”, заяви Мира Ачаря, говорител на непалското министерство на туризма, а организаторите на експедициите потвърдиха трета смърт.

Капа Дас на 52 години е достигнал върха и е починал вчера следобед по време на слизането си. Друг индиец - 27 годишният Нихал Багуан, също е починът на връщане от върха. "Той бе в задръстването повече от 12 часа и бе изтощен. Шерпите го пренесоха до лагер 4, но той почина там”, заяви Кешав Пудел.

Третата жертва е австрийски катерач, който е починал от северната страна на планината, също по време на спускането си.

Вчера се оформи опашка от катерачи в близост до върха. Около 200 човека са се възползвали от ясното време в сряда, за да се опитат да изкачат върха от Китай и Непал. Екипите е трябвало да се наредят на опашка, за да стигнат върха, като по този начин рискуват да получат измръзване или височинна болест. В резултат на това забавяне вчера двама катерачи изгубиха живота си по пътя надолу. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички