Атанас Скатов е нямал шанс да оцелее - паднал е от около 2 км.


Атанас Скатов е нямал шанс да оцелее - паднал е от около 2 км.
Снимка: Lap.bg

3879 0

Българският алпинист Атанас Скатов не е имал шанс да остане жив след падането си в подножието на връх К2. Той е летял близо 2 километра надолу, преди да падне. Това разкри шерпът Чанг Дава с публикация в социална мрежа.

От нея става ясно, че българинът е паднал, когато групата му се е намирала в близост до Лагер 3, който е на 7350 метра височина. След неколкочасово търсене Скатов е бил открит на около 5500 метра.

Почивай в мир, Атанас!

Петък, 5 февруари, около 10:30 ч. нашият приятел падна близо до Лагер 3. Той се катереше със своя шерп и измина няколко метра напред, за да може шерпата да го вижда добре. Докато сменяше системата си за безопасност от едното въже на другото, изглежда е възникнал проблем и Атанас е паднал. Отбелязваме, че въжетата бяха нови, преди дни ги поставихме, и не са били повредени или скъсани. Тялото му беше намерено от хеликоптер на армията на около 5500 метра височина към 15:00 часа местно време.

Атанас беше много високо ценен член на експедицията. Дълбоки съболезнования за семейството и приятелите му! Днес загубихме страхотен приятел от планината", написа Чанг Дава, който е бил в експедицията. А колко опасен е връх К2 вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички