Алпинист на К2: Атанас Скатов имаше лошо предчувствие, преди да тръгне към върха


Алпинист на К2: Атанас Скатов имаше лошо предчувствие, преди да тръгне към върха
Снимка: Атанас Скатов, личен архив

2105 0

Атанас Скатов е имал лошо предчувствие за предстоящото му изкачване към връх К2. Това твърди най-добрият гръцки алпинист Антониос Сикарис, който е бил близо до българина в последните му дни. В момента Сикарис е в болницата в град Скарду, където се възстановява от измръзване.

"Атанас беше много силен. Тръгна от базовия лагер директно към втория. Срещнахме се в Лагер 2 и отново ми каза, че не се чувства добре и има лошо предчувствие за тази експедиция. Отвърнах му, че няма проблем, защото той е много силен и техничен", сподели гръцкият алпинист пред "България Днес".

"Говорих със Скатов сутринта. Тогава ми каза, че ще слизаме. Той тръгна с неговия шерп. Помня Атанас при спускането. Още в началото след лагера има наклон с доста градуси, без фиксирано въже. Гледах как слиза без пикели. Знаех, че е много техничен и се чувства добре, за да тръгне надолу без пикели. През цялото време виждах Атанас, защото слизахме заедно. Изведнъж го изгубих от поглед. Няма как да забравя този момент. Шерпът се върна при мен и ме погледна. Каза ми: "Антонио, Антонио, Атанас падна, Атанас приключи. Загубихме го, падна", допълва Сикарис.

Колегата на Скатов разказва още, че в Лагер 3, който е на 7440 м. височина, е нямало достатъчно палатки. Вечерта температурите са били -40 градуса и "всички" са останали навън и са се чудили как ще оживеят. От разказа му не става ясно дали и българинът е нощувал на открито. А ето какво е казал Атанас на приятел, преди изобщо да тръгне към Пакистан и към върха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички