Зловещата закономерност при 2-та смъртни случая на К2 и изчезването


Зловещата закономерност при 2-та смъртни случая на К2 и изчезването
Снимка: Lap.bg

11561 0

Смразяваща подробност се набива на очи след новината за изчезването на трима алпинисти по пътя към върха К2, където загина вчера българският алпинист Атанас Скатов. Исландецът Джон Снори, чилиецът Хуан Пабло Мор и пакистанецът Мухамад Али Садпара са в неизвестност от повече от 30 часа, дори преди падането на Скатов, съобщи "Alpine Adventure Guides".

Въпреки че изчезването на тримата не означава, че те са мъртви, такава вероятност все пак има, предвид факта, че К2 е вторият най-смъртоносен осемхилядник в света. Прави впечатление едно нещо, а именно, че Мор е третият член на експедицията, покорила през 2019 г. връх Дхаулагири, който може да загуби живота си в рамките на един месец.

На 3 октомври 2019 г. Атанас Скатов, Серги Минготе и Хуан Пабло Мор покоряват заедно седмия по височина осемхилядник. С двамата алпинисти българинът се среща и в базовия лагер на К2. Каталунецът Минготе, който загина през януари по пътя към същия връх, е бил и добър приятел на Скатов, който изгуби живота си вчера.

Връх Дхаулагири е висок 8167 метра. В превод от санскрит името му означава "бялата планина". Според думите на Скатов върхът е на второ място по най-малко изкачвания след Анапурна 1. А какво е казал Атанас на приятел, преди да замине за Пакистан и К2, вижте тук.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички