5 трика, с които да бъдете по-мотивирани да спортувате


5 трика, с които да бъдете по-мотивирани да спортувате
Снимка: iStock/Guliver

1741 0

За всеки нормален човек, който се опитва да спортува регулярно, идва момент, в който губи мотивация да го прави. В такива моменти е много важно да намерим начин, за да преодолеем липсата на желание да проведем дадена тренировка.

Спортът изисква постоянство, а за да го постигнете, то трябва да поддържате високо ниво на мотивация всеки ден. Ето няколко "трика", с които можете да запазите мотивацията си на нужното равнище, за да не пропускате тренировки от откровен мързел или друго оправдание:

Избягайте от скуката: разнообразете тренировката

Голяма грешка на спортуващите е да приемат тренировките си като задължение, което трябва да бъде свършено. Спортът трябва да се прави с цел разтоварване и като такова то трябва да ви носи удоволствие и удовлетворение от свършената работа. Ако влезете в една и съща рутина, ще ви стане скучно. Затова - опитайте да смените упражненията, които правите, а дори и спорта, който практикувате. Опитайте нещо ново.

Следете как се развивате

Няма по-голяма мотивация от това да видите, че напредвате в дадено физическо качество, независимо дали става въпрос за сила, издръжливост, бързина, гъвкавост или ловкост. Направете си дневник, в който да записвате всичко около вашите тренировки - на какво ниво сте, колко серии и повторения правите, с каква тежест, колко килограма сте, как се чувствате и т.н.

Преследвайте реалистични цели

Много от начинаещите в спорта правят грешката да си поставят твърде високи цели, които на практика са непосилни за тях в обозримо бъдеще. Когато не успеете да постигнете поставените от вас цели, това непременно оказва влияние на вашата психика и съответно на мотивацията ви да продължите да спортувате. Затова си поставяйте реалистични цели, които да постигате и да бъдете удовлетворени от това, че сте ги постигнали.

Не се ограничавайте от вредни храни на всяка цена

Прекомерното желание да се ограничите от всякакви вредни храни не винаги е печеливш ход. Понякога тялото ви се нуждае от "награда" и вие трябва да му се отблагодарите. Не подтискайте желанията си да хапнете нещо вредно на всяка цена, но и не изпадайте в другата крайност - да нарушите хранителния си режим, за да си угодите.

Приемете, че понякога ще имате спадове във формата си

Няма човек, който да е способен всеки ден да се чувства в оптимална кондиция за тренировка. Приемете, че ще има дни, в които няма да се чувствате толкова свежи или толкова силни, колкото преди ден или преди седмица. Не бъдете строги към себе си, защото това единствено ще наруши вашата мотивация.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички