Страхотен Станимир Беломъжев с медал от Европейското първенство, въпреки -12 градуса в Чепеларе


Страхотен Станимир Беломъжев с медал от Европейското първенство, въпреки -12 градуса в Чепеларе
Снимка: Facebook

2029 0

Станимир Беломъжев спечели сребро на продължаващото край Чепеларе европейско първенство по ски-ориентиране!

Българинът се нареди втори на дългата дистанция, като по 30-километровото трасе финишира само 20 секунди след норвежеца Йорген Баклид, а бронзът бе за Андрей Ламов от Русия.

"Много тежко състезание, обикновено изминаваме разстоянието за около 90 минути, сега ни бяха необходими 120… При температура минус 12 градуса, силен вятър и снеговалеж съм щастлив, че стигнах до медалите. Тактиката ми бе да запазя енергия за третия финален кръг, който бе най-изморителен", разкри родният скиор след успеха си и добави:

"Това отличие бе много важно както за мен, така и за българското ориентиране, което отново доказа, че е способно на европейски и световни успехи. Надявам се това да бъде забелязано от хората, от които зависи развитието на спорта у нас. Утре стартираме в последната дисциплина на първенството щафетата с надежда за ново добро класиране".

Станимир остана на крачка от медалите още в първия ден на шампионата миналата събота, като се нареди 4-ти в спринтовата дистанция. След това преди два дни малшанс с изскубнат от ската автомат попречи на най-добрия ни състезател да спечели отличие в средната дистанция, въпреки че бе лидер до пета точка. 

Беломъжев е с впечатляваща визитка, в която блестят една световна титла за мъже (2017 г.) и две за младежи. Наред с това той е трикратен световен шампион от университетски надпревари. Европейското първенство в  Чепеларе завършва утре (27 януари) с класическата щафета. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички