За 30 години няма сезон във Формула 1 без победа на Шумахер или Хамилтън


За 30 години няма сезон във Формула 1 без победа на Шумахер или Хамилтън
Снимка: Getty Images

2442 0

Двама от най-великите пилоти във Формула 1 за всички времена - Михаел Шумахер и Люис Хамилтън, държат съвместно любопитен рекорд. В последните 30 години няма сезон във Ф1, който да е завършил без победа на Шумахер или Хамилтън.

С общо 14 световни титли Шумахер и Хамилтън са най-успешните пилоти в историята, а зад тях се крият и куп спечелени победи. Първият успех в състезание от Формула 1 за Шумахер идва в края на август 1992 година, когато печели Гран при на Белгия на легендарната писта "Спа".

Оттам нататък Шумахер започва да пише история: той участва в 308 състезания, като печели 91 от тях. Повечето са постигнати с отбора на Ферари - 72 на брой. Последната му победа е през 2006-а - в Гран при на Китай, а последното му състезание - в Гран при на Бразилия през 2012-а.

Колосалната сума, похарчена за лечението на Михаел Шумахер

Серията на Шумахер от победи през всяка година е продължена от Хамилтън през 2007-а, когато печели първото си Гран при - това в Канада. В следващите 14 години Хамилтън неизменно печели поне един старт във всеки сезон, като последната му победа е от Гран при на Саудитска арабия през 2021-ва.

Хамилтън държи рекорда за най-много победи във Формула 1 - общо 103, а толкова пъти е стартирал и от полпозишън. През този сезон обаче неговият болид отстъпва на тези на Ферари и Ред Бул и все още няма победа през новия сезон. Това означава, че за първи път от 30 години насам Формула 1 може да завърши без победа от Шумахер или Хамилтън.

Наскоро Люис Хамилтън разясни как Мерцедес може да спечели Гран при във Формула 1 през този сезон (подробности четете в линка).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички