Съдят 91-годишния Бърни Екълстоун за колосални данъчни измами


Съдят 91-годишния Бърни Екълстоун за колосални данъчни измами
Снимка: Getty Images/Guliver

2081 0

Делото срещу бившия бос на Формула 1 Бърни Екълстоун за прикриването на повече от 400 милиона паунда от данъчните власти във Великобритания ще започне на 9-ти октомври 2023-та година, реши лондонски съд днес.

91-годишният Екълстоун е обвинен, че не е обявил притежанието на многомилионен финансов тръст, базиран в Сингапур, като отрича обвинението, но днес съдия Дебора Тейлър реши, че има достатъчно данни за провеждането на съдебен процес. Делото срещу Екълстоун може да продължи шест седмици, уточни Тейлър.

Припомняме, че през юли финансовите власти във Великобритания повдигнаха обвинение на Екълстоун. Саймън Йорк от ХМРК (Приходи и Митници на Великобритания) обяви, че разследването на 91-годишния Екълстоун е „сложно и глобално“.

„Можем да потвърдим, че измама чрез фалшиво представяне е било оторизирано срещу Бърни Екълстоун. Това идва след сложно и глобално криминално разследване от Разследващите служби за измами на ХМРК. Криминалното обвинение е във връзка с данъчни измами, които надхвърлят 400 млн. паунда от офшорни активи, прикрити от ХМРК. ХМРК е на страната на честните данъкоплатци и ще предприемат сериозни мерки, когато имаме подозрения за данъчни измами. Нашето послание е ясно – никой не е отвъд нашия досег“, коментира Йорк.

На съдебно заседания в края на август Екълстоун пледира невинен по обвинението. Днес той отново присъства лично на заседанието, придружен от съпругата си.

Британският бизнесмен Бърни Екълстоун, чието състояние се определя на около 3 милиарда долара, е определян за основния двигател за огромното популяризиране на Формула 1 в края на 20-ти век. Той заема ръководни позиции в най-популярното автомобилно състезание от 70-те години на миналия век до 2017-та година, когато се оттегли от спорта.

Още спортни новини четете в SportLive.bg!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Спортът в цифри

Футболните рекорди, които могат да бъдат поставени през 2023 година

2023 година вече започна и обещава да бъде доста интересна. Годината може да бъде и запомняща се за футболисти...

Реклама
Най-четени новини

виж всички