Собствениците на Формула 1 придобиват и MotoGP


Собствениците на Формула 1 придобиват и MotoGP
Снимка: GettyImages

622 0

Либърти Медия, които са собственици на Формула 1 може да придобият и MotoGP съвсем скоро. Това твърдят различни източници, включително Motorsport. Според информацията, американската компания e на път да финализира придобиването на търговските права на шампионата. Предположенията са, че сделката с Дорна се оценява на близо 4 милиарда евро.

Предположенията са, че може да бъде обявена през следващите дни или малко преди третия кръг от сезон 2024 в MotoGP. Той ще се проведе на пистата в Остин в САЩ в периода 12-14 април

Още: Ауди има големи планове за Формула 1: Събира Карлос Сайнц с бивш съотборник?

Твърди се, че ръководителите на Либърти Медия и промоутърът на световните шампионати MotoGP, WSBK и MotoE Дорна Спортс са финализирали сделката още преди седмици. Намерението и на двете страни е било да я направят официална преди първото Гран при за годината в Катар. По това време са се появили опасенията за намеса на органа на Европейската комисия, който регулира пазара на конкуренцията. Затова този ход е бил замразен.

От Либърти пожелаха действията да се забързат, докато от Дорна пожелаха да изчакат развитието на ситуацията. От друга страна главният изпълнителен директор на Дорна Кармело Еслепета посочи, че има вероятност да продаде търговките права на MotoGP съвсем скоро.

Няма да е първи случай собственик на Формула 1 да е такъв и на MotoGP

Така любопитно или не, трябва да се отбележи, че имало случаи, в които една компания е притежавала Формула 1 и MotoGP. Става въпрос за CVC Capital Partners. Базираният в Люксембург инвестиционен фонд беше собственик на правата и на двата топ шампионата на ФИА и ФИМ. През 2006 г. от CVC Capital са били принудени да да продадат MotoGP заради европейските антитръстови органи

Още: Ферари ще атакува втора поредна победа във Формула 1 с интересна промяна по болида

В последно време се появиха и други потенциални купувачи на търговските права на MotoGP. Тук се включват държавния инвестиционен фонд на Катар (QSI) и TKO Holdings. Това е медиен и развлекателен конгломерат, който притежава правата за UFC и световната федерация по кеч (WWE).

Под ръководството на Либърти Формула 1 превърна популяризирането на спорта в социалните медии в свой приоритет. Световния шампионат предостави на Нетфликс безпрецедентен достъп за създаването на сериала Drive to Survive.

Поредицата се фокусира върху пилотите, шефовете и собствениците на отбори. Именно тя има заслуга за увеличаването на броя на феновете на спорта. Либърти има и заслуга за разширяването на популярността на Ф1 и добавянето на стартовете в Маями, Лас Вегас, Саудитска Арабия и Катар. Американската компания има сериозна заслуга и за рекордния календар за сезон 2024, който включва 24 основни състезания и 6 спринтови.

Карлос Сайнц сложи край на доминацията на Макс Верстапен след тотален шок за нидерландеца в Австралия

Финална драма донесе шестата титла на Маркес в MotoGP (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички