Карлос Сайнц сложи край на доминацията на Макс Верстапен след тотален шок за нидерландеца в Австралия


Карлос Сайнц сложи край на доминацията на Макс Верстапен след тотален шок за нидерландеца в Австралия
Снимка: Getty Images

3454 0

Карлос Сайнц е големият победител в Гран При на Австралия във Формула 1. Испанецът се възползва по страхотен начин от отпадането на световния шампион Макс Верстапен, взе първото място и донесе победата на Ферари насред "Албърт Парк" в Мелбърн.

Toва бе трета победа в кариерата на Карлос Сайнц, на когото съдбата се усмихна с отпадането на Верстапен. Испанецът бе избран и за пилот на деня. Зад него се нареди неговият съотборник Шарл Льоклер, а трети завърши Ландо Норис от Макларън.

Разбира се, голямата новина на деня бе отпадането на Макс Верстапен след старта в Австралия. Трикратният световен шампион се оплака по радиото, че нещо не е наред с болида му, а в обиколка №5 се видя дим, който се появи от задното колело. Впоследствие той веднага се яви в бокса, където пожарът бе изгасен с пожарогасител. 

Малко след Верстапен отпадна и Люис Хамилтън. 7-кратният световен шампион от тима на Мерцедес изгуби мощност и бе принуден да се оттегли. Крахът за "сребърните стрели" бе пълен, когато Джордж Ръсел се разби тежко в последната обиколка и тимът от Бракли не записа нито една точка.

Освен Сайнц, Льоклер и Норис точки грабнаха още местният любимец Оскар Пиастри, Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Ланс Строл, Юки Цунода, Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен.

Развой на Гран При на Австралия

Верстапен, Льоклер и Хамилтън с отличен старт

Макс Верстапен направи много силен старт и успя да дръпне пред втория Карлос Сайнц. Нямаше никакви контакти на старта, а Шарл Льоклер започна много агресивно и успя да се намести между двата Макларъна на четвъртата позиция. Люис Хамилтън пък влезе в зоната на точките с чудесно изпреварване на Фернандо Алонсо за 10-ата позиция.

Карлос Сайнц успя да изпревари Верстапен след старт финалната права. Нидерландецът веднага се оплака, че е изпуснал колата, от която започна да излиза дим, а испанският пилот на Ферари дръпна с повече от секунда. 

Шок за Макс Верстапен!

Болидът на световния шампион се срина тотално след проблем в спирачния барабан. Макс веднага се прибра в бокса и е аут от състезанието в обиколка №5!

Верстапен отпадна в Австралия

Шанс за останалите в редицата

Карлос Сайнц дръпна сериозно пред останалите в редицата. Зад него се наредиха Ландо Норис, Серхио Перес, Фернандо Алонсо и Шарл Льоклер, като последният смени своите гуми.

Проблем с двигателя на Хамилтън

7-кратният световен шампион се оплака на своя инженер, че има проблем с двигателя. Британецът се срина в колоната и в обиколка №17 бе принуден да се оттегли, като това предизвика виртуална кола за сигурност. Междувременно Сайнц вече е преследван от Льоклер и двата Макларъна.

Карлос Сайнц продължава с добрата работа

Пилотът на Ферари дръпна с близо 5 секунди пред своя съотборник Шарл Льоклер. Междувременно Серхио Перес продължаваше своето изкачване, който се озова на петата позиция и дишаше във врата на двата Макларъна.

Сайнц доминираше в Австралия

Интересен ход от Макларън

В обиколка №30 Оскар Пиастри получи сигнал по отборното радио, че трябва да даде третата позиция на своя съотборник - Ландо Норис. Рокадата бе факт, а британецът притисна сериозно Шарл Льоклер за втората позиция.

Ферари води уверено

Карлос Сайнц се яви в бокса за смяна на гуми и излезе с чисто нов сет от твърди такива. Испанецът се върна с 5 секунди преднина пред Льоклер, който продължаваше да държи далеч от първото място Ландо Норис и Оскар Пиастри.

Здрава битка между Алонсо и Ръсел

9 обиколки преди края се разрази здрава битка за шестото място между пилота на Мерцедес Джордж Ръсел и този на Астън Мартин - Фернандо Алонсо, като разликата между двамата стигна до под секунда.

Ръсел се разби в края

В последната обиколка Джордж Ръсел разви сериозна скорост в опитите си да изпревари Фернандо Алонсо, но катастрофира ужасно и се преобърна. За щастие с него всичко е окей, но Мерцедес няма да запише точки.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

За трети пореден път този сезон Макс Верстапен успя да си осигури полпозишън. Световният шампион ще поведе редицата, а зад него ще стартират Карлос Сайнц от Ферари и Ланс Строл от Макларън, след като Серхио Перес бе наказан с три места и ще започне шести.

В днешното състезание участие няма да вземе Логан Сарджънт, който ще даде своя болид на съотборника си Алекс Албон от Уилямс, след като втория разби своята кола в първата свободна тренировка в Мелбърн.

Миналогодишното състезание на "Албърт парк" бе спечелено от Макс Верстапен, а тогава зад него подиума допълниха Люис Хамилтън от Мерцедес и Фернандо Алонсо от Астън Мартин.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички