Ред Бул ликува със световната титла, а Макс Верстапен с победа №13 през сезона


Ред Бул ликува със световната титла, а Макс Верстапен с победа №13 през сезона
Снимка: Getty Images

6096 0

Състезателният уикенд на Формула 1 в Япония завърши с победа номер "13" за Макс Верстапен през сезона и световна титла при конструкторите за Ред Бул. Пилотът на "биковете" направи страхотно каране и се поздрави с още един заслужен успех, като помогна на своя тим да докаже доминацията си в спорта за пореден път.

Топ 3 оформиха пилотите на Макларън, които показаха отлично каране - Ландо Норис (2) и Оскар Пиастри (3), като младият австралиец бе ибзран и за пилот на деня. Челната десетка бе допълнена от Шарл Льоклер, Люис Хамилтън, Карлос Сайнц, Джордж Ръсел, Фернандо Алонсо, Пиер Гасли и Естебан Окон.

Сериозен малшанс пък сполетя Серхио Перес, Валтери Ботас, Логан Сарджънт, Алекс Албън и Ланс Строл, които не успяха да завършат състезанието.

Ред Бул си гарантира титлата при конструкторите за втори пореден сезон и общо шеста в историята на отбора. Същото може да направи и Макс Верстапен след две седмици при Гран при на Катар, когато се очаква той да стане трикратен световен шампион.

РАЗВОЙ НА СЪСТЕЗАНИЕТО

Оспорваният старт

Много силен старт направи Макс Верстапен, който моментално затвори коридора пред втория Оскар Пиастри. Фернандо Алонсо също стартира силно, излизайки шести от десетата позиция. Юки Цунода пък падна до 11-ото място. В дъното на колоната пък се стигна до сблъсък, след който се появиха карбонови отломки на пистата, което предизвика появата на кола за сигурност.

РЕСТАРТ

Макс нацели правилния момент да тръгне и поведе колоната отново. Успя да отвори минимална преднина пред Макларън непосредствено преди шикан. Зароди се битка между Ферари, които държаха плътно зад себе си Фернандо Алонсо. Стигна се до сериозен инцидент в обиколна номер "5". Логан Сарджънт "чукна" леко Валтери Ботас, който за малко да се разбие в защитната стена, но успя да се върне на пистата.

Макс увеличава преднината си

Верстапен показва изключително темпо на върха и вече води с цели 2,7 секунди пред Макларъна на Ландо Норис. Льоклер и Сайнц се защитават умело от Алонсо, който зад себе си има двата болида на Мерцедес. Междувременно Сарджънт получи наказание от 5 секунди заради инцидента с Ботас.

Серхио Перес се сблъска неприятно с Кевин Магнусен в 12-ата обиколка. Това накара пилота на Хаас да се завърти и да загуби време, а на Чеко му се наложи да влезе в бокса за втора смяна на предното крило.

Виртуална кола за сигурност

След сблъсъка Оскар Пиастри влезе в бокса и получи нови гуми (медиум). Малко по-късно Валтери Ботас бе последван от Серхио Перес и надпреварата за Чеко приключи в обиколка номер "15". 

Битката между Мерцедес

Макс Верстапен сдаде лидерството, след като влезе в бокса, за да получи нови гуми. На първата позиция излезе Норис, последван от двата болида на Ферари. Люис Хамилтън пък реши да атакува Джордж Ръсел, но 7-кратният световен шампион не успя да изпревари съотборника си.

Промени в лидерството

Заради редицата влизания в бокса първото място се промени много в следващите обиколки. В крайна сметка, Макс Верстапен си върна лидерството и в обиколна номер "21" води с 4,5 секунди пред Джордж Ръсел, а зад британеца е Оскар Пиастри.

Ново разочарование за Строл и Сарджънт

В обиколка номер "21" Ланс Строл бе принуден да приключи участието си на "Сузука". Канадецът имаше сериозни поражения в задното крило на болида си, същата съдба сполетя и Сарджънт по-късно. Междувременно Мерцедес сложи твърди гуми на Люис и Джордж, Пиастри излезе отново втори и бе с 11 секунди зад Макс. Уилямс пък остана официално без болиди на пистата, след като и Алекс Албън се върна в бокса.

Без проблеми за Макс

Преднината на нидерландеца само и единствено се увеличава. Макс е с цели 15 секунди пред втория Ландо Норис и гледа стремглаво към 13-ата си победа през сезона.

В обиколка номер "35" Макс влезе в бокса, тъй като водеше с цели 30 секунди пред Карлос Сайнц. Нидерландецът получи нови твърди гуми, върна се на пистата и бе с 10 секунди пред испанеца.

Обратно на пистата

Серхио Перес се завърна на "Сузука", тъй като от Ред Бул решиха наказанието от 5 секунди да не бъде пренесено в следващия кръг в Катар. Мексиканецът изоставаше с 5 обиколки от последния Кевин Магнусен. Той навъртя няколко тура, но след това му бе наредено да се завърне отново в бокса.

Здрава битка между Ръсел и Льоклер

Монегаскът опита да притисне британеца за четвъртата позиция. Ръсел обаче се защитаваше брилянтно, като разликата между двамата бе по-малка от половин секунда. Борбата за Джордж бе загубена в 45-ата обиколка. На една от правите Льоклер натисна газта и остави зад себе си пилота на Мерцедес.

Драма в Мерцедес?

На Джордж Ръсел му беше заповядано да даде петата си позиция на Хамилтън, тъй като седемкратният световен шампион имаше по-добро темпо. Задачата на Люис сега бе да диктува състезанието и да помогне на съотборника си да удържи Карлос Сайнц, но пилотът на Ферари бе доста по-бърз.

 

ПРЕДИ НАДПРЕВАРАТА

Макс Верстапен завоюва полпозишън на "Сузука", тъй като записа най-добро време от 1:28.877. Нидерландският пилот ще опита да спечели 13-то състезание през кампанията, след като през изминалата седмица завърши пети в Сингапур, а на "Марина бей" триумфира Карлос Сайнц.

Зад Макс ще стартират двата болида на Макларън - Оскар Пиастри (2) и Ландо Норис (3). "Оранжевите" показват сериозен прогрес и мнозина вярват, че могат да създадат известни проблеми на Верстапен още на самия старт в Япония.

Преднината на световният шампион на върха е огромна. Макс има 374 точки в своя актив, а зад него се нарежда неговият съотборник Серхио Перес (223) и Люис Хамилтън (180).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички