Проливен дъжд не спря Верстапен да изравни 10-годишен рекорд, да зарадва публиката в Нидерландия и да продължи с доминацията във Формула 1


Проливен дъжд не спря Верстапен да изравни 10-годишен рекорд, да зарадва публиката в Нидерландия и да продължи с доминацията във Формула 1
Снимка: Getty Images

7099 0

Макс Верстапен спечели девето поредно състезание през сезона във Формула 1 пред родната публика на "Зандвоорт" в Нидерландия. Надпреварата бе съпътствана от много силен дъжд, но в крайна сметка тя бе успешно завършено от нидерландеца.

С победата пред родна публика Макс изравнява 10-годишния рекорд на бившия пилот на Ред Бул - Себастиан Фетел (от 2013) с 9 успеха победи в един сезон. Зад двукратния световен шампион пък се наредиха Фернандо Алонсо (испанецът записа най-бърза обиколка) и Серхио Перес, но Чеко получи наказание от 5 секунди и мястото на подиума ще бъде заето от Пиер Гасли. 

Топ 10 в Гран при на Нидерландия пък бе оформен от Карлос Сайнц, Люис Хамилтън, Ландо Норис, Алекс Албън, Оскар Пиастри и Естебан Окон. Днес състезанието преждевременно приключи за Гуаню Джоу, Лоугън Сарджънт, Шарл Льоклер и Джордж Ръсел.

Състезанието бе съпътствано от много промени в стратегиите на отборите. Проливният дъжд се изсипа - 7 обиколки преди края (65) и бе показан червен флаг, който забави края на надпреварата с около 30 минути. След подновяването обаче Макс запази самообладание и успя да триумфира.

СТАРТ: Макс Верстапен затвори чудесно Норис по пътя към първия завой. Алекс Албън направи страхотен старт и притисна допълнително третия Джордж Ръсел. Междувременно веднага след първия сектор над "Зандвоорт" започна да превалява.

Алонсо пък се качи две позиции нагоре и вече заема третата позиция. Лоугън Сарджънт пък се свлече с цели 6 позиции надолу. Серхио Перес, Шарл Льоклер и дебютантът Лиам Уолсън реагираха първи и техните сликове бяха сменени с интермедии.

3/72: Верстапен получи наставления да остане на пистата, но те бързо бяха сменени и той влезе в бокса и получи нови гуми интермедия. Междувременно Серхио Перес, който стартира седми вече е първи и води с 5 секунди пред втория Ръсел и 7 пред третия Норис. Верстапен пък е осми.

6/72: Верстапен вече е трети и записа най-бърза обиколка с 1:23.461. Междувременно пред него се озова Гуаню Джоу от Алфа Ромео, а първата позиция продължаваше да бъде държана от Серхио Перес, който имаше преднина от 11 секунди.

9/72: Напълно очаквано Верстапен се справи с Джоу и мина втори. Преднината на неговия съотборник Перес на върха пък бързо се стопи до 5 секунди, тъй като Макс бе по-бърз от Чеко с всеки изминат сектор.

11/72: Макс бе привикан в бокса от своя екип. Неговите интермедии бяха променени с меки сликове. Шарл Льоклер също се яви при своите механици и получи нов сет гуми, но и предно крило, тъй като старото се счупи след удар с Пиастри в началото на надпреварата.

13/72: Перес последва Верстапен в бокса и получи меки гуми. Със забавянето при механиците обаче нидерландецът си върна първото място и води с 3 секунди пред съотборника си.

15/72: Сайнц отвори задното си крило и атакува четвъртия Пиер Гасли. Пилотът на Алпин загуби позицията си, но след това запази самообладание и си върна мястото обратно.

16/72: Лоугън Сарджънт изпусна контрол над болида си и разби своята предница в бариерата. Колата за сигурност веднага бе изпратена на пистата.

18/72: От инцидента със Сарджънт моментално се възползваха както Джордж Ръсел, така и Фернандо Алонсо, които се явиха в бокса за смяна на гуми.

20/72: Докато колата за сигурност продължаваше да бъде на пистата, то топ 10 се оформи по следния начин: Верстапен, Перес, Алонсо, Гасли, Сайнц, Джоу, Магнусен, Албън, Окон, Цунода. 

РЕСТАРТ: Верстапен забави доста, за да обърка опонентите си и определено ги изненада, стартирайки много добре. Фернандо Алонсо се възползва и опита атака срещу Перес за второто място, но мексиканецът успя да се защити.

25/72: След подновяването на състезателната дейност Макс Верстапен дръпна със секунда и половина пред втория Перес и поддържаше доста по-добро темпо. Само секунда обаче бе преднината на мексиканеца пред третия Фернандо Алонсо. Започналия трети Джордж Ръсел пък се свлече чак до 17-ата позиция и към момента е единственият с твърди гуми на "Зандвоорт".

30/72: Нямаше сериозна промяна на върха в решетката. Макс Верстапен увеличи преднината си до 3 секунди, а третия Алонсо продължаваше да натиска здраво Серхио Перес за втората позиция. Албън пък всячески се опитваше да пробие в топ 5, но Сайнц не му оставяше никакви шансове, защитавайки се отлично.

35/72: Джоу, който бе на втората позиция, з апочна да се свлича доста в таблицата. Последно той бе задминат от Люис Хамилтън, който подобаващо се възползва от мощта на своята DRS система. 7-кратният световен шампион вече е десети.

40/72: Любопитна бе разликата между двамата пилоти на Астън Мартин. Фернандо Алонсо продължаваше да е трети с 4 секунди зад Серхио Перес. Неговият съотборник - Ланс Строл, пък бе последен на решетката, като пред него бяха някои от пилотит с най-бавни болиди - Кевин Магнусен, Гуаню Джоу, Лоусън и Валтери Ботас.

42/72: Лиам Лоусън успя да изпревари от вътрешната страна Шарл Льоклер. Монегаскът обаче разбра, че е по-бърз на един от завоите на "Зандвоорт", отвори задното си крило и си върна позицията (16).

43/72: Само обиколка след лютата битка с Лоусън - Шарл Льоклер бе привикан в бокса. Там, по радиото, състезателният инженер на монегаска му съобщи, че нещата не се развиват по план и той трябва да приключи за днес.

48/72: Чеко се яви в бокса и получи нов сет меки сликове. Междувременно, Фернандо Алонсо зае втората позиция, а преднината на Макс пред испанеца бе от 11 секунди.

50/72: Веднага след Перес, в бокса се явиха Фернандо Алонсо и Верстапен. Испанецът получи меки сликове, но механиците му се забавиха много при смяната. Макс пък влезе първи и се върна на първата позиция при излизането с меки сликове и преднина от 6 секунди.

55/72: Фернандо Алонсо си връна третата позиция. Испанецът изпревари своя сънародник Карлос Сайнц от Ферари. Междувременно няколко пилоти бяха уведомени, че предстои силен дъжд около 60-ата обиколка и се очаква да продължи до самия край.

60/72: Дъждът наближаваше с всяка изминала секунда. Разрази се сериозна битка между двата Мерцедеса на Хамилтън и Ръсел. 7-кратният световен шампион натисна сериозно съотборника си за седмата позиция, а младият британец бе принуден да го пропусне, защото бе с по-ниско темпо.

61/72: Бокс мания! Над "Зандвоорт" се разрази силен валеж. Първи в бокса влезе Серхио Перес и получи интермедия, последва го цялата решетка. Верстапен също бързо смени сликовете си с интермедия. DRS системата бе деактивирана, но интересното бе, че преднината на нидерландеца бе огромна и той запази първото си място, загубата на време на Чеко пък направи Алонсо втори.

64/72: Дъждът си каза думата и Гуаню Джоу от Алфа Ромео се разби в бариерата. Болидът му бе на опасно място и рейс директорите посочиха червен флаг. Много от пилотите се възползваха от безплатния бокс и сложиха гумите пригодени изцяло за дъжд.

*Маршалите съобщиха, че състезанието ще бъде подновено, но без да посочат кога. Обявена бе и подредбата на рестарта: Първи стартира Макс, а след него ще се наредят Фернандо Алонсо и Серхио Перес.

*Рейс дирекцията продължаваше да не дава информация за това кога ще продължи състезанието. Отборното радио на Алфа Ромео обаче съобщи, че се очаква дъждът да спре скоро, а 15 минути по-късно да завали още по-силно.

*Състезанието ще продължи в 18:14 (българско време). А от рейс дирекцията съобщиха, че стартът ще бъде летящ. Всички пилоти са длъжни да стартира с гумите интермедия.

РЕСТАРТ (67/72): Колата за сигурност се прибра, а Макс Верстапен поведе колоната. Нидерландецът отново потегли блестящо пред Алонсо и Перес. Испанецът зае външната траектория и не опита атака веднага след рестарта.

68/72: Серхио Перес получи наказание от 5 секунди заради непозволен удар, Джордж Ръсел пък се отказа и се прибра директно в бокса - безкрайно разочарован.

71/72: Стана ясно, че в удар между Ръсел и Норис - болидът на първия е бил разтресен. Рейс дирекцията започна разлседване, но след това излезе с информация, че то няма да продължи и няма да има наказание за пилота на Макларън. Верстапен пък натрупа 3-секундна преднина пред Алонсо.

72/72: Карлос Сайнц се бореше всячески, за да запази петото си място и успя да се защити от няколко атаки на пилота зад него - Люис Хамилтън.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Макс Верстапен ще получи възможността да изравни дългогодишно постижение на Себастиан Фетел от годините му с Ред Бул (2013). Нидерландецът е напът да запише девета поредна победа в рамките на един календарен сезон, изравнявайки се с бившия пилот на "биковете" по този показател.

Именно настоящият световен шампион ще стартира пръв на "Зандвоорт" днес, след като спечели осмия си полпозишън в квалификацията вчера (26 август), след него ще започне Ландо Норис от Макларън, а трети се нареди Джордж Ръсел от Мерцедес.

Към настоящия момент Верстапен води при пилотите с актив от 314 пункта във временното класиране, зад него е съотборникът му в Ред Бул - Серхио Перес (189), а трети е Фернандо Алонсо от Астън Мартин (149).

При конструкторите Ред Бул е над всички с 503 точки. Мерцедес се нарежда на второ място с 247, а Астън Мартин е трети със 196 пункта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички