Официално: Ауди влиза във Формула 1


Официално: Ауди влиза във Формула 1
Снимка: Getty Images

2733 0

Ауди обяви официално, че влиза във Формула 1 от 2026 г. като доставчик на задвижващи системи. След години спекулации и участие в създаването на новите правила за двигатели в Гран при компанията най-после ще се присъедини към най-високотехнологичната категория автомобилен спорт.

" За мен е удоволствие да приветствам Ауди във Формула 1 – автомобилен бранд икона, пионер и технологичен иноватор. Това е много важен момент за нашиу спорт, демонстриращ силата му като глобална платформа, която продължава да расте. Освен това е голямо признание, че решението ни да се ориентираме към хибридни двигатели за 2026 г. е бъдещо решение за автомобилния сектор като цяло. Всички нямаме търпение да видим логото на Ауди на грида“, заяви президентът на Ф1 - Стефано Доменикали.

Проектът на Ауди за Формула 1 ще е базиран в завода в Нойбург, близо до Инголщадт. От компанията отбелязаха специално, че за първи път от повече от десетилетие задвижваща система за Формула 1 ще се прави в Германия

" Автомобилният спорт е неделима част от ДНК-то на Ауди“, заяви главният изпълнителен директор на марката Маркус Дюсмав. " Формула 1 е едновременно глобална сцена за бранда ни и невероятна лаборатория за разработки. Комбинацията от преследване на максимално представяне в състезание винаги е била двигател за иновации и технологичен трансфер в индустрията ни. Сега с новите правила е точният момент за нас да се присъединим към F1. В крайна сметка и Ауди, и Формула 1 имат едни и същи цели по отношение на устойчивия бизнес.“

В Нойбург вече има тестови стендове за задвижващите системи за Формула 1, както и за електрическите системи и батерии

В момента се извършват довършителни работи по подготовката на персонала, сградите и техническата инфраструктура с цел всичко да е готово до края на годината. Наскоро е била създадена отделна компания за проекта, която ще е дъщерно дружество на Ауди Спорт. Тя ще се ръководи от Адам Бейкър, който през последните три години бе директор по сигурността във ФИА, а през кариерата си е работил още в Косуърт и BMW. От Ауди отбелязаха, че ще обявят с кой отбор ще работят до края на годината.

Вижте още: Почина една от знаковите фигури в историята на Ферари

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички