Макс Верстапен триумфира в сърцето на САЩ и нареди името си до легенди във Формула 1 с победа №50


Макс Верстапен триумфира в сърцето на САЩ и нареди името си до легенди във Формула 1 с победа №50
Снимка: Getty Images

4551 0

Макс Верстапен е големият победител в Гран при на САЩ. Нидерландецът показа страхотно каране и стигна до успеха, след като стартира от шестата позиция на "Circuit of the Americas" в Остин, Тексас. Това бе и победа №50 в кариерата на нидерландеца, която го нареди в елитен списък от легенди във Формула 1.

След нидерландеца се нареди 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън, който в края се надяваше, че ще вземе победата, тъй като приключи с гумите "медиум" и въпреки по-доброто си темпо не успя да стигне до Макс. 

Пилотът, който стартира от втората позиция днес - Ландо Норис, завърши трети. Пилотът на Макларън отново впечатли с карането си, но сериозна грешка в един от шиканите около средата на състезанието го провали.

Топ 10 пък бе допълнен от Карлос Сайнц, Серхио Перес, Шарл Льоклер, Джордж Ръсел, Пиер Гасли, Ланс Строл и Юки Цунода. Малшанс имаха Оскар Пиастри, Естебан Окон и Фернандо Алонсо, които напуснаха преждевременно надпреварата и не съумяха да финишират.

Победа №50 на Верстапен го нарежда до легенди в спорта. Той се присъединява към имена като Ален Прост, Себастиан Фетел, Михаел Шумахер и Люис Хамилтън като пилотите с поне 50 успеха в състезания. 

РАЗВОЙ НА СЪБИТИЯТА

*Часове преди старта на състезанието стана ясно, че пилотите на Хаас - Нико Хюлкенберг и Кевин Магнусен, както и тези на Астън Мартин - Фернандо Алонсо и Ланс Строл, ще стартират от бокса, тъй като са направени промени по болидите им.

СТАРТ: Много силен бе стартът на Ландо Норис, който още преди първия шикан мина Шарл Льоклер. Макс Верстапен също започна добре и спечели две позиции, като вече е пети, а пред него са само Хамилтън и Сайнц.

3/56: Заформиха се и първите битки след старта. Карлос Сайнц и съотборникът му Шарл Льоклер влязоха в спор за второто място, като испанецът изглеждаше като пилота с по-доброто темпо. Монегаскът пък изоставаше с 2,38 секунди от лидера Ландо Норис.

5/56: Първо, Люис Хамилтън включи своя DRS и се справи с Карлос Сайнц за третата позиция. Веднага след това същото направи и Верстапен, който изпревари испанеца. Впоследствие 7-кратния световен шампион задмина и Шарл Льоклер за второто място.

9/56: Темпото на Верстапен се покачваше. Разликата между него и Льоклер за третото място вече бе по-малко от секунда. Междувременно Серхио Перес готви атака срещу Джордж Ръсел за седмото място.

11/56: Оскар Пиастри и Естебан Окон се отправиха към бокса и приключиха с надпреварата. Междувременно първи сликовете си смениха Алекс Албон, Валтери Ботас и Нико Хюлкенберг, като получиха твърди гуми.

Макс Верстапен най-накрая успя да изпревари Льоклер в завой №12 и се озова на третото място, изоставайки с малко под 5 секунди от втория Люис Хамилтън.

14/56: Хамилтън успя да стопи аванса на Норис до 1,91 секунди с две много силни обиколки след рекордния си тур на пистата.

17/56: Макс Верстапен бе първият пилот от лидерите, който влезе в бокса и получи чисто нов сет среднотвърди гуми. След излизането той се озова девети зад Юки Цунода от АлфаТаури.

18/56: Боксът посети и Ландо Норис, който получи твърди гуми. Лидерската позиция пък бе заета от Люис Хамилтън. Зад британеца са Шарл Льоклер и Джордж Ръсел, преследвани от Ландо Норис, Пиер Гасли и Верстапен.

21/56: Люис Хамилтън също посети своя бокс, след като се оплака по отборното радио. Той не се забави особено при механиците, сложи твърди гуми и се върна пети на пистата. Льоклер води пред Норис, Ръсел и Верстапен.

24/56: Норис си върна първото място, след като се справи с Джордж Ръсел, който посети бокса и сложи твърдите гуми. Зад Норис се озова Верстапен, изоставайки с 2,4 секунди.

26/56: Ландо Норис допусна огромна грешка при завой №11, която му коства 0,7 секунди. Разликата между него и Верстапен вече се смъкна до по малко от 0,8 секунди.

28/56: В края на обратната права между завои номер "11" и "12" Верстапен осъществи успешна атака и вече е на върха, като бързо стигна и до секунда преднина пред Норис, който бе следван от Хамилтън, Сайнц, Перес и Льоклер.

33/56: В продължение на няколко обиколки Норис поддържаше добро темпо и не изостваваше много зад Макс, който обаче вдигна оборотите и направи преднината си на върха от близо 3 секунди. Нидерландецът обаче е с гуми медиум, чийто живот намалява. В същото време световният шампион се оплака на отборното радио заради работата на спирачките си.

35/56: Лидерите Макс Верстапен и Ландо Норис се явиха в бокса. Нидерландецът получи нов сет твърди гуми, а същото се случи и с болида на пилота на Макларън. Междувременно Хамилтън отново излезе първи, следван от Серхио Перес, Шарл Льоклер, Верстапен и Норис.

39/56: На Хамилтън му се наложи да влезе в бокса и се стигна до нова подредба при лидерите. На първата позиция излезе Верстапен, а топ 3 оформиха Норис и Льоклер - всичките с твърди гуми. 

41/56: Преднината на Макс, 15 тура преди финала, беше 1,8 пред Норис, който водеше с 2,2 пред Леклер. На 2,7 зад монегаска бе и Хамилтън, чието темпо бе най-силно от това на пилотите в челото заради неговите среднотвърди гуми.

48/56: Завърналият се в топ 3 Люис Хамилтън започна да притеснява сериозно Ландо Норис, изоставайки само с 0,4 секунди. Темпото на 7-кратния световен шампион бе отлично.

50/56: Люис Хамилтън направи страхотна маневра от вътрешната част на завоя, където бе блокиран от Норис, а след кривата на следващия шикан пилотът на Мерцедес показа огромния си опит и изпревари своя сънародник, за да заеме второто място, изоставайки с 5 секунди от лидера Макс.

54/56: В самия край Шарл Льоклер бе принуден да пропусне своя съотборник Карлос Сайнц, който бе с по-доброто темпо от двамата. Верстапен водеше комфортно с 3,2 секунди пред Хамилтън.

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Феновете на спорта видяха един изключително интересен уикенд в САЩ. Първо, Макс Верстапен сгреши фатално на квалификацията за Голямата награда, заради което ще стартира от трета редица. Шарл Льоклер успя да я спечели, а зад него се наредиха Ландо Норис (Макларън) и 7-кратния световен шампион Люис Хамилтън (Мерцедес).

На "Circuit of the Americas" имаше и спринтово шоу. Там осемте пункта грабна Макс Верстапен, а с точки се поздравиха още Люис Хамилтън, Шарл Льоклер, Ландо Норис, Серхио Перес, Карлос Сайнц, Пиер Гасли и Джордж Ръсел.

Верстапен, разбира се, е първи сред пилотите с актив от 441 точки. Зад него е съотборникът му в Ред Бул Серхио Перес с 228, а топ 3 оформя Люис Хамилтън с 201.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички