Лекция в "червено": Сайнц и Ферари сложиха край на доминацията на Верстапен и Ред Бул


Лекция в "червено": Сайнц и Ферари сложиха край на доминацията на Верстапен и Ред Бул
Снимка: Getty Images

6118 0

Историческата серия от 10 поредни триумфа за Макс Верстапен видя своя край. Гран при на Сингапур бе спечелена от Карлос Сайнц и Ферари. Испанският пилот показа изключително каране на уличната писта "Марина бей" и съвсем заслужено донесе първа победа за "черните" кончета през сезона.

Втори зад испанеца се нареди Ландо Норис от Макларън, а в последната обиколка голям малшанс "удари" третия Джордж Ръсел, който се разби в защитната стена и съответно бе изпреварен от съотборника си Люис Хамилтън, който също се качи на подиума. 

В зоната на точките пък финишираха още Шарл Льоклер (Ферари), Макс Верстапен (Ред Бул), Пиер Гасли (Алпин), Оскар Пиастри (Макларън), Серхио Перес (Ред Бул), Лиам Лоусън (АлфаТаури) и Кевин Магнусен (Хаас).

Конкретно за Лоусън - младият пилот на дъщерния отбор на Ред Бул успя да запише първи точки в своята кариера едва в своето състезание номер "3" във Формула 1. Малшансът днес сполетя Естебан Окон и Юки Цунода, които също не завършиха надпреварата.

За първи път през сезона отбор различен от Ред Бул печели състезание. "Биковете", ръководени от Кристиан Хорнер спечелиха всяка една надпревара през кампанията (Верстапен (12) и Перес (2). Още в следващото Гран При - това в Япония, австрийският отбор може да ликува със световната титла.

РАЗВОЙ НА СЪБИТИЯТА

СТАРТ: Двете Ферарита на Сайнц и Льоклер тръгнаха страхотно на "Марина Бей". Испанецът води в състезанието, а монегаскът "взе" старта на Джордж Ръсел, който се забави. Люис Хамилтън направи нещо доста интересно, като не зави при първата крива и мина през всички, като изпервари и своя съотборник, който се оплака по отборното радио.

3/62: Хамилтън пропусна Ръсел в борбата за третото място, тъй като го беше изпреварил извън пистата на старта. Беше показан жълт флаг в трети сектор, след който стана ясно, че Юки Цунода е аут от състезанието.

5/62: При повторение на живото предаване стана ясно, че Цунода пука гума и остава разочарован от темпото си и решава да спре участието си в Сингапур. Междувременно разликата между Сайнц и Льоклер е по-малко от секунда на върха.

6/62: На Люис Хамилтън му се наложи да пропусне и Ландо Норис след "фиаското" на старта. Той направи това, за да не бъде разследван от рейсконтрола. Към момента Сайнц води следван от Льоклер, Ръсел, Норис и 7-кратния световен шампион.

9/62: Сайнц бе с едва 0.9 секунди пред Льоклер, но монегаскът е с меките сликове и се очаква да бъде доста по-бърз. Ферари излъчва сериозна увереност.

14/62: Макс Верстапен бе на секунда зад Естебан Окон, но вече разликата между световния шампион и французина стигна до 1.7, битката за третото място бе много люта. Джордж Ръсел едва се защитаваше от атаките на Ландо Норис, а пилотът на Макларън трябваше да се справя с офанзивата на Люис Хамилтън.

На върха пък Карлос Сайнц получи информация от отборното радио, като му бе заявено, че испанецът трябва да поддържа дистанция от три секунди пред своя съотборник.

20/62: Логан Сарджънт от Уилямс се разби в защитната стена, след като болидът му не зави правилно при един от шиканите. Предното крило се потроши, а карбонови отломки се разпиляха по пистата.

21/62: Веднага след това се стигна до масово влизане в бокса. Карлос Сайнц сложи твърдите гуми за 2.5 секунди и веднага след това бе последван от своя съотборник Шарл Льоклер, при когото обаче механиците се забавиха двойно повече.

Ред Бул заложи на интересна стратегия и не избра да влезе в бокса, Верстапен вече е втори, а Чеко Перес четвърти.

РЕСТАРТ (23/62): Сайнц запази първата си поцизия, но бе натиснат сериозно от Макс. В крайна сметка състоянието на гумите на Верстапен не му позволи да задържи втората позиция и бе изпреварен от Джордж Ръсел. Чеко Перес пък бе притиснат сериозно от Люис Хамилтън и Ландо Норис в битката за петото място. Фернандо Алонсо пък получи петсекундно наказание.

27/62: Хамилтън взе най-доброто решение, изпреварвайки Верстапен и се изкачи на четвъртата позиция в спирането за завой номер 7. Маневрата на британеца срещу другия пилот на Ред Бул обаче повдигаше известни въпроси, тъй като бе завършена извън границите на трасето.

30/62: В челото разликата между Сайнц и Ръсел се стабилизира около секунда. Норъс пък успя да стопи пасива си и също беше на около секунда зад Ръсел. В тази група бе и Хамилтън, а Леклер не бе много зад нея. Топ 5 бяха разделяни от само 4.5 секунди малко преди средата на дистанцията.

36/62: Разрази се страхотна битка за седмото място. Перес успя да защити позицията си след атаки от Естебан Окон, Фернандо Алонсо и Пиер Гасли.

40/62: Серхио Перес бе първият пилот на Ред Бул, който влезе в бокса. Само за 2.3 секунди неговите твърди гуми бяха заменени със среднотвърди и по всяка вероятност той ще запише най-бързата обиколка скоро.

41/62: Веднага след Чеко Макс се озова при своите механици, той също получи нов сет медиум гуми.

45/62: Естебан Окон се разби и стюардите веднага посочиха виртуална кола за сигурност. Ръсел и Хамилтън се възползваха и получиха нови гуми в бокса. Джордж загуби второто си място и пред него се оказаха Ландо Норис и Шарл Льоклер. Механиците на Астън Мартин се объркаха и забавиха сериозно Фернандо Алонсо, който се озова на 15-ата позиция.

48/62: След виртуалната кола за сигурност темпото на Джордж Ръсел се увеличи значително. Младият британец бе с 2 секунди по-бърз на всяка обиколка и много скоро ще се озове директно зад Карлос Сайнц на първата позиция.

50/62: Верстапен направи две страхотни поредни изпреварвания в завой номер "13". Първо, нидерландецът премина през Гуаню Джоу, а след това остави зад себе си и Нико Хюлкенберг, а Макс вече е на осмата позиция. Лиам Лоусън пък гледа стремглаво към първи точки във Формула 1.

54/62: Подемът на Ръсел продължи и британският пилот вече заема третата позиция. Само на 4 секунди пред него бе Ландо Норис, а състезателят на Макларън бе на 1.2 зад лидера Сайнц.

58/62: Темпото на Мерцедес продължаваше да се увеличава. Ръсел и Хамилтън започнаха със своите атаки. Ландо Норис се превърна в своеобразна "преграда" на второто място за Сайнц и двата болида на "сребърните стрели".

60/62: Сайнц информира по отборното радио, че предните му гуми са "приключили". Испанецът обаче продължи да се защитава умело от атаките на Ландо Норис (2), Джордж Ръсел (3) и Люис Хамилтън (4).

ПРЕДИ СЪСТЕЗАНИЕТО

Испанецът Карлос Сайнц бе най-бърз във втората и в третата тренировка, а след това даде и най-добро време в квалификацията. Макс Верстапен разочарова и завърши на 11-а позиция, докато съотборникът му Серхио Перес бе 13-и.

Пилотите, които ще стартират от 2-ра до 10-а позиция са съответно: Джордж Ръсел (Мерцедес), Шарл Льоклер (Ферари), Ландо Норис (Макларън), Люис Хамилтън (Мерцедес), Кевин Магнусен (Хаас), Фернандо Алонсо (Астън Мартин), Естебан Окон (Алпин), Нико Хюлкенберг (Хаас) и Лиъм Лоусън (АлфаТаури).

В генералното подреждане Макс Верстапен е първи с 364 точки и сякаш само чудо може да го лиши от трета поредна световна титла. Чеко Перес е втори с 219, а топ 5 допълват: Фернандо Алонсо (170), Люис Хамилтън (164) и Карлос Сайнц (117).

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички