ИЗВЪНРЕДНО: Лудия Макс с епична победа в Гран При на Саудитска Арабия


ИЗВЪНРЕДНО: Лудия Макс с епична победа в Гран При на Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images

8286 0

Тази вечер се проведе вторият старт за сезона във Формула 1. А именно Гран При на Саудитска Арабия. Състезанието включи 50 обиколки на пистата в Джеда. А с епична победа се поздрави Макс Верстапен.

Асът на Ред Бул изпревари звездата на Ферари Шарл Льоклер в 47-ата обиколка. Страхотна битка за първото място между двамата пилоти. В крайна сметка Верстапен спечели първата позиция в Гран При-то. Льоклер остана втори. На почетната стълбица се качи още един пилот на "червените кончета" Карлос Сайнц. Лидерът на Мерцедес Люис Хамилтън пък завърши 10-и.

Припомняме, че първото състезание за сезона бе спечелено от Льоклер, Макс пък отпадна тогава. Днес Серхио Перес от "биковете" нямаше късмет като от полпозишън се смъкна до 4-ото място.

ТОП 1О НА ДНЕШНОТО ГРАН ПРИ

1. Верстапен, Ред Бул

2. Льоклер, Ферари

3. Сайнц, Ферари

4. Перес, Ред Бул

5. Ръсел, Мерцедес

6. Окон, Алпин

7. Норис, Макларън

8. Гасли, Алфа Таури

9. Магнусен, Хаас

10. Хамилтън, Мерцедес

ТОП 5 НА ВРЕМЕННОТО ПОДРЕЖДАНЕ В ШАМПИОНАТА

1. Льоклер - 45 точки.

2. Сайнц - 33.

3. Верстапен - 25.

4. Ръсел - 22.

5. Хамилтън - 16.

Следващата надпревара за сезона е на 10 април в Австралия.

БИТКАТА ЗА ЧЕЛОТО ДНЕС

Чеко Перес запази първата си позиция при старта. Съотборникът му в Ред Бул Макс Верстапен пък съумя от четвърти да се озове трети, изпреварвайки Карлос Сайнц от Ферари. Другият пилот на "червените кончета" Шарл Льоклер пък запази второто място от стартовата решетка. Асът на Мерцедес Люис Хамилтън стартира 15-и и в началните обиколки много трудно си пробива път напред. Неговият съотборник Джордж Ръсел пък от шести, съумя да се добере до 5-ата позиция в началото на състезанието, изпреварвайки Естебан Окон от Алпин.

До 10-ата обиколка Люис така и не съумя да си пробие път до 10-ото място. Перес, който за първи път пък стартира от челната позиция има преднина от малко над 2 секунди спрямо Льоклер. Верстапен е близо до Шарл. А Сайнц до Макс. Ръсел вече изостава сериозно от пилотите във временния топ 4 на надпреварата. Хамилтън пък е много далеч от лидерите в Гран при-то.

В 15-ата обиколка Серхио Перес влезе в бокса и излезе малко зад Ръсел. Секунди по-късно Николас Латифи от Уилямс катастрофира. На пистата пък излезе кола за сигурност.

От ситуацията се възползваха Льоклер и Верстапен, които също смениха гумите на своите болиди и успяха да изпреварят Перес.

След прибирането на колата за сигурност Сайнц също изпревари Чеко. Хамилтън пък съумя да се възползва отлично от ситуацията и вече е седми. Малко по-късно Люис стигна и до временното 6-то място.

В 30-ата обиколка Льоклер има преднина от малко над секунда и половина спрямо Верстапен. Двамата дръпнаха пред всички други пилоти. В следващите 5 обиколки разликата между асовете на Ферари и Ред Бул се запази.

Малко след това при нов инцидент на пистата, се появиха флагове за виртуална кола за сигурност. Хамилтън този път пък потъна в класирането и се озова 12-и. В 42-ата обиколка Верстапен изпревари Льоклер, но малко след това пилотът на "червените кончета" си върна лидерската позиция. Няколко завоя по-късно Макс пробва нова атака, а Шарл се защити перфектно.

В 47-ата обиколка Лудия Макс успя да изпревари Льоклер, след отлично подготвена атака. Верстапен удържа на последвалия щурм на аса на Ферари и така Лудия Макс триумфира в надпреварата. Карлос Сайц се подреди трети с изоставане от 8 секунди.

ПРЕДИ СТАРТА:

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън отпадна още в първия кръг на квалификацията за Гран При на Саудитска Арабия.

Асът на Мерцедес се подреди 16-и. Хамилтън имаше проблеми с болида вчера и записа разочароващ за стандартите си квалификационен резултат.

Първи в квалификация във Ф1 стана Серхио Перес с Ред Бул. Втори и трети се наредиха Шарл Льоклер и Карлос Сайнц с Ферари, а четвърто време даде звездата на Ред Бул Макс Верстапен (настоящ световен шампион).

Квалификацията вчера бе прекъсната от тежка катастрофа. Младият Мик Шумахер от тима на Хаас разби болида си в огражденията на пистата.

Катастрофата изглеждаше много плашещо и предизвика опасения какво е състоянието на Мик. Както е известно, той е син на 7-кратния световен шампион във Ф1 Михаел Шумахер.

Мик бе транспортиран до медицински център. Като за щастие, най-новите информации са, че младокът е в добро състояние след тежкия инцидент в квалификацията. Мик Шумахер обаче няма да стартира днес, защото пораженията по болида му са много големи.

Откриващото Гран При за годината в Бахрейн бе спечелено от Шарл Льоклер с Ферари. Третото състезание за сезона е на 10 април в Австралия.

Ето пък каква шега направи Льоклер с екипа си в края на първото състезание за кампанията!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички