Изумителен Макс Верстапен подчини Хамилтън в квалификацията в Абу Даби! (ВИДЕО)


Изумителен Макс Верстапен подчини Хамилтън в квалификацията в Абу Даби! (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

8574 0

Пилотът на Ред Бул Макс Верстапен бе най-бърз в квалификацията на Гран при на Абу Даби и ще стартира от полпозишън в последното състезание за сезона във Формула 1. Нидерландецът направи изключителна обиколка в последната трета част на квалификацията и не даде шансове на прекия си конкурент за титлата Люис Хамилтън, който ще стартира втори.

Хамилтън изглеждаше по-бърз и бе считан за фаворит преди началото на квалификацията, но Верстапен опроверга очакванията с изключително представяне в най-важната си квалификационна обиколка в кариерата. Така нидерландецът ще има възможността да стартира първи в неделното състезание, което може да му донесе световната титла във Формула 1. 

Верстапен даде резултат 1:22.109, което бе с 0.371 по-бързо от времето на Хамилтън. Трети на стартовата решетка в неделя ще застане пилотът на Макларън Ландо Норис (+0.822). Топ 10 допълниха Серхио Перес, Карлос Сайнц, Валтери Ботас, Шарл Льоклер, Юки Цунода, Естебан Окон и Даниел Рикардо. 

Състезанието за Гран при на Абу Даби в неделя е с начален час 15.00 българско време и ще можете да го проследите НА ЖИВО В SPORTLIVE.BG!

РАЗВОЙ НА КВАЛИФИКАЦИЯТА

Q1: Квалификацията започна притеснително за Ред Бул, след като Люис Хамилтън отвори близо 0,4 сек. разлика на Макс Верстапен. Нидерландецът обаче успокои страстите, след като в следващата си бърза обиколка се доближи на 0,056 сек. от най-доброто време на Хамилтън. В края на първата квалификационна сесия Люис Хамилтън показа надмощието си и отвори близо половин секунда разлика на Верстапен, който завърши с трето най-добро време (втори се нареди Валтери Ботас).

Q2: Във втората фаза Хамилтън и Верстапен сложиха medium гуми, с които ще трябва да стартират и на състезанието в неделя. Макс Верстапен остана на само четири хилядни от секундата от Хамилтън. След това обаче Верстапен направи излишен риск и една от гумите му, с които би трябвало да стартира утре, пострада. Все пак гумата ще може да бъде сменена, но ситуацията за Макс преди утрешното състезание се усложнява.

Карлос Сайнц след това даде най-доброто време в Q2 със своите soft гуми - с 0.011 по-бърз от Хамилтън. Веднага след това британецът подобри времето му с нови medium гуми, което означава, че няма да има чисто нов чифт гуми за състезанието. След това пилотите на Ред Бул Серхио Перес и Макс Верстапен излязоха с меки гуми и дадоха най-добрите времена в Q2 - двамата ще стартират със soft гуми в неделя.

Q3: Третата и поледна част от квалификацията започна изключително силно за Верстапен, който отвори над половин секунда на Люис Хамилтън. Британецът бе малко по-бързо в първия сектор от обиколката, но във вторите две бе значително по-бавен от Верстапен. При второто излизане на пистата Люис Хамилтън подобри времето си, но не и да мине Макс Верстапен, който с брутално бързата си обиколка си осигури полпозишън.

ПРЕДИ КВАЛИФИКАЦИЯТА:

Кръг преди края във Формула 1 битката за титлата е повече от ожесточена. Седемкратният световен шампион Люис Хамилтън и неговият пряк конкурент за рекордната осма титла - Макс Верстапен, са с абсолютно равен брой точки и всичко ще се реши в последното състезание.

Който от двамата измежду Хамилтън и Верстапен вземе повече точки в Абу Даби, той ще стане световен шампион. Има обаче два сценария, при които Хамилтън и Верстапен могат да завършат сезона с равен брой точки. Единият е в случай, че и двамата завършат състезанието извън топ 10 и не вземат никакви точки.

В другия сценарий Люис трябва да финишира девети, а Макс - десети, но направи най-бърза обиколка в състезанието и вземе бонус точка. Ако се стигне до някой от двата сценария, то световен шампион ще бъде Верстапен, защото има една победа повече от Хамилтън през сезона.

От ФИА предупредиха двамата пилоти, че ще последват наказания, ако се стигне до нов инцидент между тях. По време на сезона Хамилтън и Верстапен нееднократно имаха сблъсъци на пистата, като след последното състезание британецът обвини Макс в опасно каране.

Какви резултати показаха Хамилтън и Верстапен на тренировките преди състезанието в Абу Даби, вижте ТУК!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички