Доминацията на Шумахер и още интересни факти за Формула 1, свързани с Гран При на Австралия


Доминацията на Шумахер и още интересни факти за Формула 1, свързани с Гран При на Австралия

3242 0

Гран при на Австралия чука на вратата. „Албърт Парк“ в Мелбрън е домакин на състезания от 1996 година насам. След 2 години отсъствие от календара на Формула 1 заради Ковид пандемията, легендарната писта се завръща този сезон. Ще представим някои интересни факти за състезанията в страната на кенгуратата.

Без победа у дома

Oткакто Гран При на Австралия официално става част от Формула 1 през 1985 година, никой местен пилот не е печелил състезанието. Имена като Дейвид Брабъм, Алън Джоунс, Марк Уебър не са триумфирали у дома. Даниел Рикардо навярно ще опита всичко възможно да поправи това в неделя. Най-добрите представяния на пилота на Макларън са през 2016 и 2018, когато той завърши четвърти.

Шумахер стои пред всички

Определяният за най-добър състезател в спорта Михаел Шумахер държи рекорда за най-много победи в Австралия – 4, през 2000, 2001, 2002 и 2004 година. Тогава се намираше в пика на кариерата си, печелейки 5 поредни световни титли. Зад Шумахер с по 3 успеха в Мелбърн стоят световният шампион от 2009-а година Дженсън Бътън, както и 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел.

Мястото на Хамилтън

Люис Хамилтън е стартирал от първата позиция на „Албърт парк“ рекордните 8 пъти – 2008, 2012 и от 2014 до 2019 година. Тази година обаче не се очаква много от 7-кратния световен шампион, след като от тима на Мерцедес изпитват проблеми по болидите си и изостават от лидерите Ред Бул и Ферари.

Сполучливо бъдеще за победителя

Победителят в Мелбърн е ставал световен шампион 13 пъти от общо 24 състезания на „Албърт парк“. Люис Хамилтън, Себастиан Фетел, Михаел Шумахер, Кими Райконен и Дженсън Бътън са само част от имената, печелили в Австралия, които в последствие стават световни шампиони.

2012 - състезание за историята

През 2012 в Гран При на Австралия се състезават шестима активни световни шампиони. Това са Михаел Шумахер, Фернандо Алонсо, Кими Райконен, Люис Хамилтън, Дженсън Бътън и Себастиан Фетел. Тогава пилотът на Браун – Бътън, грабва първата позиция.

Първият триумфирал

Първият победител на „Албърт Парк“ през 1996 година е британецът Деймън Хил, който след това печели световната титла с една от най-бързите коли на отбора на Уилямс създавана някога.

Завърналият се в Хаас

Пилотът на Хаас – Кевин Магнусен, завършва втори в Австралия през 2014 в своя дебют - тогава с тима на Макларън. Това остава най-добрият резултат на датчанина и до ден-днешен, както и най-скорошният подиум на отбора.

Определено ни очаква интересен уикенд на „Албърт Парк“. Ето какво се случи на тренировките в петък.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички